bébiteknős teknős homok tojás kikelés

Nyomkövetővel ellátott, 3D nyomtatott tojásokat helyeztek környezetvédők tengeri teknősök fészkeibe annak érdekében, hogy illegális kereskedők nyomára bukkanjanak.


A nemzetközi tilalom ellenére sajnos a mai napig folyik a tengeri teknősök tojásainak illegális kereskedelme. Az összegyűjtött tojásokat a tilosban járó kereskedők ételnek adják el, nyomukat azonban nehéz felkutatni.

Erre adott megoldást az angol Kent Egyetem, ahol kifejlesztették az InvestEGGator fantázianevű nyomkövetőt. Az álcázott szerkezet azért is számít úttörőnek az illegális kereskedők nyomra kerítésében, mert azok a valódi teknőstojások biztonságát nem veszélyeztetik, mégis hatékonyan használhatók.

A hamis tojás ötletét egyébként két sorozat, a Breaking Bad és a Wire egy-egy epizódja ihlette. Előbbiben a Kábítószer-végrehajtási Igazgatóság emberei helyeznek egy nyomkövetővel ellátott eszközt egy kemikáliákkal teli tartályra, hogy megtudják, hova szállítják azt. A Wire-ben pedig a rendőrség rejt egy lehallgató készüléket egy teniszlabdába, hogy felvegyék egy drogdíler beszélgetését.

View Slideshow

Valahol a két ötletből kovácsoltak egyet az egyetem tudósai, akik ping-pong labdára hasonlító, 3D nyomtatott hamis tojásokba rejtettek GPS nyomkövetőt. A tojásokat úgy tervezték, hogy teljes egészében hasonlítsanak az eredetiekre, így az illegális kereskedők észrevétlenül esnek bele a csapdába, onnantól pedig a hatóságoknak már egyszerű dolga van, hogy lekövessék, hova kerül a portéka. Így egy kalap alatt tetten érik a bűncselekményt elkövető kereskedőket, és ügyfeleiket is, akik egzotikumként árulják a még meg nem született utódokat.

A kutatók összesen 101 tengeri teknősfészekbe rejtették el a csalikat Costa Rica négy partján. A hamis tojásokat természetesen el is lopták, azok negyede civilekhez, illetve egy, a fészektől alig több mint másfél kilométerre lévő bárba került. A többi tojást két napon át, több mint 130 kilométerrel távolabb szállították egy szupermarket rakodóterébe, ahol a kutatók szerint egy díler várta a szállítót, aki helyi civileknek árulta a különlegességet.

A tojások nyomon követésében, hogy pontosan kikhez kerültek, az is sokat segített, hogy több civil is jelentett "furcsa" eseteket a környezetvédőknek. Cariari településen például offline-ná vált az egyik tojás, amit 11 nap elteltével helyiek találtak meg szétvágva, és jelentették a hatóságoknak.

A kutatók szerint öröm az ürömben, hogy a lopott tojások a környéken belül maradnak, így a helyi igazságszolgáltatás könnyebben felléphet. A fejlesztést pedig kibővíteni tervezik, hogy a cápauszonnyal és papagáj tojásokkal házaló illegális kereskedőket is elkaphassák.

A tengeri teknőstojások kereskedelmének tiltását egyébként a Veszélyeztetett Vadon Élő Állatok és Állatvilágok Nemzetközi Kereskedelméről szóló nemzetközi egyezmény szabályozza.

via DailyMail

A figyelmetekbe ajánljuk