A tenger mélyén üledékben találtak egy organizmust, amely már 100 millió éve létezik. Úgy sejtik, ez a Föld legidősebb, még élő organizmusa. Összehasonlításként a legidősebb földi emlős egy 183 éves teknős.


Tudósok nemrég a Csendes-óceán mélyéről származó üledékből kinyertek 100 millió évesnél is idősebb mikroorganizmusokat, melyek régebb óta élnek, mint a dinoszauruszok. Az anyagmintából kiderült, hogy a mikrobák az óceánfenék alatt 80 méterrel éltek ennyi ideig, vagyis 5,7 kilométer mélyen a vízben – számol be róla a CNET.

A mikrobának szüksége van oxigénre a túléléshez, erre jutottak az üledék vizsgálatából, amiben találtak oxigént is. A talált mikroorganizmusban 9 különböző típusú baktériát találtak, a másfél éves inkubációs folyamatban a tudósokat meglepte, hogy elkezdtek fejlődni és változni a baktériák. Persze a legmeglepőbb az, hogy ennyire nyomorúságos körülmények között ilyen sokáig életben maradtak.

Friss

Előkerült Sissi hercegnő oroszlánszobra a budai Várban

Több értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek a Budavári Palotanegyedben, a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Erzsébet királyné pihenőházát díszítette.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A figyelmetekbe ajánljuk