Gyorsabban változhat a Föld mágneses tere, mint gondoltuk

Gyorsabban változhat a Föld mágneses tere, mint gondoltuk

A Föld mágneses terének oka, a bolygónk belső szerkezetében működő dinamó-mechanizmus, melynek hatására a mágneses pólusok folyamatosan vándorolnak. Bár szakértők napjainkban már viszonylag pontosan képesek mérni a mágneses mező változásait, azoknak kiváltói okairól keveset tudnak.


Egy, a Nature Communicationben megjelent tanulmányban számolnak be eredményeikről – Christopher Davies kutató vezetésével – a Leedsi Egyetem munkatársai, akik egy szimulációssorozat segítségével próbálták vizsgálni a Föld mágneses terét: a kutatás eredményeiből kiderül, bolygónk mágneses mezője a vártnál sokkal gyorsabban változhat – tudhatjuk meg az IFLScience beszámolójából.

Mivel mágneses mező alakulása képes arra, hogy nyomokat hagyjon bizonyos kőzetekben, a kutatók, szimulációik során az elmúlt százezer évre kiterjedően megpróbálták reprodukálni a mágneses tér változásaihoz kapcsolódó geológiai mintákat. Eredményeikből kiderül, hogy a mező változása az eddig ismert értékek akár tízszerese is lehet.

„Nagyon hiányos ismereteink vannak arról, hogy milyen lehetett a mágneses tér 400 évvel ezelőtt. Mivel ezek a gyors változások a folyékony mag szélsőségesebb viselkedéséről számolnak be, fontos információkkal szolgálhatnak a Föld belsejének viselkedéséről"

– nyilatkozta a kutatás társszerzője, Chris Davies.

A figyelmetekbe ajánljuk