Az emberi tevékenység burkot szőtt bolygónk köré

2017-ben a NASA űrszondái hatalmas, ember által készített buborékot fedeztek fel a Föld körül. Néhány tesztelés nemrég megerősítette, hogy ez a burok bolygónk légkörén túl is hatással van az űr időjárására.


Emberi létezésünkkel nem csak bolygónkra vagyunk hatással, megváltoztatjuk az űrt is. Ám a jó hír az, hogy a buborék, amit létrehoztunk, a javunkat szolgálja. Két, 2012-ben kibocsátott űrszonda ugyanis 2017-ben egy különös jelenséget észlelt: a Föld légkörében levő töltött részecskék nem engedték be a veszélyes napkibocsátásokat. Mindez egy alacsony frekvenciájú különös sorompónak köszönhető ─ olvasható a Sciencealert hasábjain.

Ez a láthatatlan burok a tudósok szerint évtizedek óta taszítja tőlünk a Van Allen sugárzási övet, az öv alsó határai emiatt most távolabb vannak tőlünk, mint 1960-ban. Mi okozza ezt? A VLF (ultraalacsony frekvenciájú) rádiókommunikációs sugarak sokkal gyakoribbak lettek az elmúlt években, ezek a sugarak pedig bizonyítottan képesek befolyásolni bizonyos részecskéket. Más szavakkal, a VLF-nek köszönhetően immár antropogén (ember által készített) időjárási időnk van.

A VLF-jelek számos mérnöki, tudományos és katonai művelet alappillérei, egyik leggyakoribb felhasználásuk a mélytengeri tengeralattjárókkal való kommunikáció. A VLF jelekkel nem volt senkinek szándéka az, hogy a Földön kívül is hassanak. Folyamatosan szivárognak a bolygónkat körülvevő térbe, és már elég sokáig elhúzódtak ahhoz, hogy óriási védőbuborékot alkossanak.

Az alábbi videóban szemléletesen bemutatják a jelenséget:

Noha VLF buborékunk valószínűleg a legjobb hatás Földünkre nézve, amelyet ember véletlenül létrehozhatott, természetesen nem ez az egyetlen. Az elmúlt 50 évben nyomot hagytunk az űrben nukleáris tevékenységünkkel is.

"Ezek a robbanások mesterséges sugárzási öveket hoztak létre a Föld közelében, amelyek jelentős károkat okoztak több műholdban is"

─ magyarázta a NASA csapata.

A figyelmetekbe ajánljuk