A NASA figyelmét is felkeltette bolygónk mágneses terének egyik anomáliája, mely a dél-amerikai és délnyugat-afrikai kontinensrészek között található égbolton jelent meg.


A földi életre nem, bolygónk körül keringő eszközökre viszont veszélyes

Űrséta a Nemzetközi Űrállomáson

NASA-Imagery/Pixabay

A mágneses tér Dél-Atlanti Anomáliának (angolul South Atlantic Anomaly, rövidítve SAA – a szerk.) keresztelt rendellenességére a NASA a mező horpadásaként hivatkozik, mely a tudósok szerint nem befolyásolja a földi életet

tudhatjuk meg a ScienceAlert beszámolójából.

Utóbbi állítás viszont nem igaz a bolygónk körül keringő űreszközökre – beleértve a Nemzetközi Űrállomást is –, melyeket a mágneses tér véd meg a Nap töltött részecskéitől. A SSA alatti áthaladás során ezek az eszközök fokozott veszélynek vannak kitéve. Bár fennáll a veszélye a jelentősebb adatvesztésnek, az anomália alatt való elrepülések során egyelőre csak kisebb hibák jelentkeztek.

Tudományos szempontból is fontos

A lehetséges veszélyforrásként jelölt SAA tudományos szempontból is érdekli a NASA-t. A mágneses tér komplexitása miatt a kutatók máig nem értik pontosan, hogyan működik. Bár úgy vélik, hogy a teret alapvetően a Föld mélyén kavargó olvadt vas irányítja, ennek változásai és hatásai azonban vitatottak.

Friss

Ezért fáj annyira a visszautasítás

Előfordulhat, hogy nem kerültünk be az iskolai sportcsapatba, vagy épp szakítottak velünk. Ilyenkor nagyon fáj a visszautasítás érzése. Vajon miért?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A magasba emelkedett a világ első repülő versenyautója

Hamarosan tényleg versenyezni láthatjuk?

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk