Aggasztó a Föld mágneses terének gyengülése

A NASA figyelmét is felkeltette bolygónk mágneses terének egyik anomáliája, mely a dél-amerikai és délnyugat-afrikai kontinensrészek között található égbolton jelent meg.


A földi életre nem, bolygónk körül keringő eszközökre viszont veszélyes

Űrséta a Nemzetközi Űrállomáson

NASA-Imagery/Pixabay

A mágneses tér Dél-Atlanti Anomáliának (angolul South Atlantic Anomaly, rövidítve SAA – a szerk.) keresztelt rendellenességére a NASA a mező horpadásaként hivatkozik, mely a tudósok szerint nem befolyásolja a földi életet

tudhatjuk meg a ScienceAlert beszámolójából.

Utóbbi állítás viszont nem igaz a bolygónk körül keringő űreszközökre – beleértve a Nemzetközi Űrállomást is –, melyeket a mágneses tér véd meg a Nap töltött részecskéitől. A SSA alatti áthaladás során ezek az eszközök fokozott veszélynek vannak kitéve. Bár fennáll a veszélye a jelentősebb adatvesztésnek, az anomália alatt való elrepülések során egyelőre csak kisebb hibák jelentkeztek.

Tudományos szempontból is fontos

A lehetséges veszélyforrásként jelölt SAA tudományos szempontból is érdekli a NASA-t. A mágneses tér komplexitása miatt a kutatók máig nem értik pontosan, hogyan működik. Bár úgy vélik, hogy a teret alapvetően a Föld mélyén kavargó olvadt vas irányítja, ennek változásai és hatásai azonban vitatottak.

A figyelmetekbe ajánljuk