Magyarok nyerték a NASA holdjárótervező felhívását

A NASA áprilisi felhívásának győzteseit a napokban hirdették ki. A magyar Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat lett az első a holdi erőforrások kategóriájában.


A NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload" névre keresztelt versenyén miniatűr holdjárók terveit vártak, mivel a jelenlegi, a Hold felszínét kutató eszközök túl nagyok, nehezek, és nagyon sok energiát fogyasztanak. A pályázatra olyan eszközök terveit lehetett beadni, amelyek nem haladják meg a 10x10x5 centimétert és a 4 dekagrammot, vagyis nagyjából egy szappanosdoboz méretét – írja a Csillagászat.hu.

Két kategóriában várták a terveket, az egyikben a Hold környezetét, a másikban a Holdon található erőforrásokat kutató szerkezetekkel lehetett pályázni. Ez utóbbit nyerte meg a 2010-ben alapított Puli Space Technologies „Puli Lunar Water Scooper" fantázianevű eszköze, ami képes ellenállni az égitest szélsőséges környezetének, és az ott található hidrogént fel tudja kutatni.

Amellett, hogy ezzel a magyar cég a jövő holdkutatásában fontos szerepet kaphat, 30 ezer dollárt is nyert jutalmul, ami nagyjából 9 millió forintnak felel meg.

A figyelmetekbe ajánljuk