holdra szállás amerika amerikai zászló asztronauta űrhajós hold kráter kőzetek űr világűr

Hozzálátott a Space Launch System (SLS) nevű, egy évtizede fejlesztett óriásrakéta szilárd hajtóanyagú rakétafokozatainak összeszereléséhez az Amerikai Űrkutatási Hivatal. Az SLS magasabb lesz a New York-i Szabadság-szobornál.


A NASA új űrrakétája a tervek szerint amerikai űrhajósokat fog a Holdra juttatni a most következő évtizedben. Az első tesztindítást jövő novemberre tervezik, a legénységgel végrehajtott landolásra 2024-ig kell várni. Az Apollo-11 1969-es landolása után 55 évvel így újra ember léphet Holdra, ezúttal azonban az űrutazók egy ideig ott is maradnak.

A Green Run nevű tesztprogramot a NASA Mississippi állambeli létesítményében, a Stennis Űrközpontban végzik. A tesztek során a rakéta alapfokozatát üzemanyaggal töltik meg, két hétig állni hagyják, majd motorjainak beindításával szimulálják a rakétaindítást. A két utolsó tesztet a következő hetekben hajtják végre.

A 65 méter magas SLS-nek összesen négy rakétamotorja van, amelyek együttesen 39,1 meganewton tolóerőt képesek leadni, vagyis 15 százalékkal nagyobbat, mint a hatvanas-hetvenes évek ikonikus hordozórakétája, az Apollo-missziók során használt Saturn V. Amerikai űrhajósok utoljára akkor jutottak el a Holdra. A 2023-24-re várható küldetésnek az Artemis nevet adták, az asztronauták utazó kapszulája az Orion nevet kapta.

via Qubit

A figyelmetekbe ajánljuk