Ember és amerikai zászló a Holdon

A NASA Artemis-programjának hosszú távú célja egy, a Holdon kialakított űrállomás létrehozása, mely nagyban segítené az emberiség első Mars-expedícióját. Tervei szerint az űrhivatal 2024-ben küldene újra embert a Föld körül keringő égitestre, ám az ehhez szükséges egységeket nem egyedül építené meg.


Az Egyesült Államok kormányzatához tartozó ügynökség, valamint a Blue Origin, a Dynetics, és az Elon Musk nevéhez köthető SpaceX tudósai három holdkompot terveznek és építenek meg, melyek közül végül a NASA választja ki azt az egyet, mely az utolsó, 1972-es holdra szállás után először elindul a Hold felé, fedélzetén két asztronautával.

A leszállóegységek létrehozása kritikus pontját képzik a már fent említett Artemis-programnak – tudhatjuk meg a Verge beszámolójából.

A NASA mind a három űrkutatási vállalattal külön szerződést kötött, melynek értéke 976 millió dollár – ez átszámolva több mint 312 milliárd forint –, ám ebben az összegben nincs benne az Blue Origin, a Dynetics, valamint a SpaceX saját forrása.

A munkálatok összesen 10 hónapig tartanak majd, a NASA pedig 2021 februárjában dönti el, hogy melyik holdkomppal indulnak útnak.

A három holdra szálló egység nagyban különbözik egymástól:

  • a Blue Origin leszállóegysége az Integrated Lander Vehicle, mely a vállalat tavaly bemutatott Blue Moon nevet viselő holdkompjának „testvére";
  • a Dynetics több kereskedelmi partnerével közösen tervezi Dynetics Human Landing Systemre keresztelt leszállóegységét. A nyúlra emlékeztető űrjármű tetején két napelem található, alján pedig egy alacsonyan lógó személyzet kabin, mely megkönnyíti az űrhajósok számára a Hold felszínére való lejutást;
  • a SpaceX Starship nevű űrhajójával „nevezett be a versenybe", mely direkt úgy fejlesztettek ki, hogy azzal a személyzet könnyen tudjon landolni akár olyan kemény felületekre is, mint például a Hold vagy a Mars felszíne.

Bár a NASA eredeti tervei alapján valóban 2024-ben szerette volna megkezdeni Artemis-programját, a koronavírus-járvány azonban az űrhivatal számításait is keresztbe húzta, így nem tudni pontosan, hogy mikor léphetünk újra a Hold felszínére.

A figyelmetekbe ajánljuk