photo of moon surface

Vízkereső műszereket is visz a Holdra a NASA hamarosan

Ezek az eszközök döntő fontosságúak lehetnek a jövőbeni Hold-missziók szempontjából.


Amikor az Artemis 1 augusztus 29-én elindul, elsődleges feladata egyszerű: a vadonatúj Space Launch System (SLS) rakéta, az Orion űrhajó és a földi rendszerek tesztelése a floridai Kennedy Űrközpontban. A NASA azt reméli, hogy a technológia ezen kombinációja révén néhány éven belül az emberek visszatérhetnek a Holdra.

10 másodlagos hasznos terhet visz magával a Holdra az Artemis 1. Ezek közül kettő kockaűrhajó, amelyet arra terveztek, hogy a Holdon vizet keressen, ez a kettő a Lunar IceCube és a Lunar Polar Hydrogen Mapper (LunaH-Map). Ahogy az emberek visszatérnek a Holdra, a víz felfedezése létfontosságú a hosszú távú küldetésekhez, mivel a leendő felfedezők azt remélik, hogy a jégből lélegezhető levegőt és rakétahajtóanyagot nyerhetnek.

A Lunar IceCube-ot a Kentucky állambeli Morehead State University fejleszti. A 14 kilogramm súlyú kockaűrszonda a NASA egyik műszerét, a Broadband Infrared Compact High-Resolution Exploration Spectrometer (BIRCHES) nevű műszert hordozza, amely a Hold felszínén és az exoszférában - a Holdat körülvevő vékony gázrétegben, amely a földi légkör nagyon gyenge utánzataként veszi körül a vizet - térképezi fel. A Lunar IceCube segíteni fog előkészíteni az utat az emberes küldetésekhez a jelentősen olcsóbb robotmissziók révén, valamint a Holdon található víz dinamikájának vizsgálatával.

Ez nemcsak a tudomány szempontjából fontos, hanem hosszú távon az emberes küldetések költségeinek csökkentése szempontjából is fontos lehet. A küldetés során egy új ionhajtású hajtóművet is tesztelnek, amely kis mennyiségű hajtóanyaggal, elektromosan működik, hogy kis lökést adjon és a pillangószárnyakhoz hasonlóan haladjon az űrhajó pályáján, olvasható a NASA közleményében.

A Lunar Polar Hydrogen Mapper (LunaH-Map) ezzel szemben a Hold déli pólusán található, korábban azonosított potenciális vízjégterületeket fogja vizsgálni. A 13,6 kg súlyú kockaűrszondát az Arizonai Állami Egyetem fejleszti. A LunaH-Map a tervezett 60 napos küldetés során két neutron-spektrométerrel térképezi fel a felszínközeli hidrogénlelőhelyeket a Hold felső 1 méteres rétegében, beleértve az állandóan árnyékban lévő területeket is.

Az eredmény a NASA szerint a tudósok eddigi legrészletesebb térképe lesz a déli póluson található vízjégről. Az Artemis 1 másodlagos hasznos terhei által gyűjtött összes adat hozzájárul majd a Holdra és azon túlra irányuló jövőbeli küldetésekhez. A NASA szándéka szerint az Artemis 1 egy ambiciózus holdkutatási programot indít el, amelynek célja a Holdon való fenntartható jelenlét kiépítése.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk