hold kráterei

A NASA olyan mélyedéseket talált a Holdon, ahol az élet fenntartásához is alkalmas a hőmérséklet

A felfedezés megoldhatja a jövőben tervezett „telepesek" szálláshelyét.

A NASA által finanszírozott kutatások egyik csoportja titokzatos „gödröket" fedezett fel a Hold felszínén, amelyekről a a számítógépes modellezésék alapján kiderült, hogy viszonylag kellemes hőmérsékletük van, nagyjából 17 Celsius-fok – írja a Futurism.

Ez azért fontos felfedezés, mert a mélyedések kiváló helyszínként szolgálhatnak a jövőbeli űrhajósok számára, mivel a Hold felszíni hőmérséklete finoman szólva sem kiegyensúlyozott: a 126 Celsius-fokos hőség mellett előfordulhat a mínusz 170 Celisus-fok is. A most felfedezett helyszín ráadásul megvédhetnék az űrhajósokat a mikrometeorit-záporoktól és a Nap könyörtelen sugárzásától is.

NASA/GSFC/Arizona State University

De más izgalmas lehetőség is rejlik a mélyedésekben, hiszen lehet, hogy ,ősi lávafolyamok által hátrahagyott kiterjedtebb barlangi struktúrákhoz vezetnek, amit a tudósok már egy ideje gyanítanak, de még tudtak bizonyítékot szerezni rá

Tyler Horvath, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem bolygótudományi doktorandusza szerint a megtalált 200 gödörből körülbelül 16 valószínűleg ehhez hasonló struktúrák.

Horvath és kollégái egyébként a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) által gyűjtött adatokat használták fel, amely 2009 óta készít részletes méréseket, köztük hőképeket a Hold felszínéről.

A kutatók biztosak abban, hogy pár mélyedésben túlnyúlások vannak, amelyek mögött talán a fent említett lávacsőbarlangok rejtőznek. Ha az elmélet megállja a helyét, a barlangok kiváló menedékül szolgálhatnak a jövőbeli telepesek számára – a gödrök pedig könnyű bejutási lehetőséget jelenthetnek.

A gödrök árnyékban vannak a Nap elől, ami a kutatók szerint lehetővé teszi, hogy állandó, emberbarát hőmérsékleten legyenek, és éjszaka megőrizzék a hőt, míg nappal védve lesznek a hőség ellen.

A kutatók máris elkezdtek dolgozni azon, hogy robotok és drónok segítségével feltárják a feltételezett lávacsöveket. De Európai Űrügynökség is vizsgálja a Hold földalatti titkait, ahová távirányítású járműveket terveznek küldeni és legénységgel ellátott csapatokat. .


A figyelmetekbe ajánljuk