Challenger felszállás
NASA/Kennedy Space Center

A Netflix válaszokat keres a Challenger katasztrófájára

A fél ország nézte élőben a katasztrófát, köztük több millió gyerek – sokukban maradandó traumát okozott a Challenger tragédiája. Erről készített most négyrészes dokumentumfilm-sorozatot a Netflix.


1986. január 28-án megtörtént az első űrkatasztrófa az Egyesült Államok történetében. A Challenger űrrepülőgépe 73 másodperccel az indulás után darabjaira hullott. A fedélzetén lévő 7 űrhajós közül senki sem élte túl a balesetet. A küldetés már kezdettől fogva vészjósló volt: az eredetileg január 22-re tervezett indítást többször is el kellett napolni, hol az időjárás, hol a különböző műszaki problémák miatt.

A streaming-szolgáltatón mától elérhető Challenger: Az utolsó repülés című négyrészes dokumentumfilm-sorozatának készítői a katasztrófa okait és következményeit vizsgálják. A szériában megszólalnak a hozzátartozók, illetve archív felvételeket láthatunk az űrhajósok utolsó napjairól.

A katasztrófa különösen megrázta a világot, hiszen a Challenger legénységének kiválasztását, valamint felkészülésüknek útját hatalmas sajtóérdeklődés kísérte. Ennek egyik oka volt, hogy Christa McAuliffe nem volt hivatásos kozmonauta, a Tanár az űrben nevű program során választották ki az útra.

A hátsó sorban balról jobbra Ellison Onizuka, Christa McAuliffe, Greg Jarvis, Judith Resnik. Az első sorban balról jobbra Mike Smith, Dick Scobee és Ron McNair.

NASA/Johnson Space Center

A Challenger a kilövését követő közel egy percben minden rendben ment, ám egyszer csak megjelent egy lángcsóva a jobboldali gyorsítórakétánál, majd a tűz továbbterjedt, egyre nagyobb lett, és bekövetkezett a tragédia. Az űrhajósok közül senki nem élte túl. A pilótafülkét csak március 7-én találták meg az óceán fenekén.

A figyelmetekbe ajánljuk