2001 szeptember 11 terrortámadás

Letartóztatott közel-keleti „pilóta hallgató", hírszerzési jelentések semmibe vétele, a reptéri antiterrorista rendszer jelzése, késekkel a gépekre megérkező terroristák, késve jelző légi irányítás: 19 éve történt az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb terrortámadása.


Lelkes hallgatók 

Egy FBI-ügynök, Kenneth Williams 2001. július 10-én jelentést küldött a szervezet központjába, hogy a Phoenixben található repülőiskolában szokatlanul sok közel-keleti hallgató tanul. A gyanúja szerint terroristák igyekeznek beszivárogni a civil repülési rendszerbe, és merénylet készülhet az ország ellen – Williams figyelmeztetését figyelmen kívül hagyták.

Augusztus 16-án letartóztatták Zacharias Moussaouit egy másik iskolából, akit gyanúsan nem érdekelt a fel- és leszállás. A Zachariast letartóztató ügynök szó szerint azt jelentette róla, hogy

„olyan személyiség, aki képes bármivel berepülni a Világkereskedelmi Központba."

Ám a többi "hallgató" továbbra is nyugodtan tanulhatta a repülés mesterségét. Később, szeptember 11-e után átkutatták Zacharias holmiját, és megtalálták egy Boeing 747-es repülési kézikönyvet, két kést, és egy repülési rádiót.

WTCC terrort\u00e1mad\u00e1s

GettyImages

Késekkel a fedélzeten

A merényletek napján a terroristák szinte gond nélkül feljutottak a repülőkre. Többeknél jelzett ugyan az amerikai járatokon működő antiterrorista rendszer (CAAPPS), de ez csak annyiban szűrte ki őket, hogy külön átvizsgálták a csomagjaikat, ami egyáltalán nem jelentett problémát számukra.

Akkoriban ugyanis nyugodtan felvihetett a fedélzetre bárki az utasok közül zsebkést, bicskát vagy egyéb szúróeszközt.

Később ezekkel támadtak a pilótákra.

19 terrorista, 4 repülő

2001. szeptember 11-e reggelén két Los Angelesbe tartó gép, az American Airlines 11-es járata, illetve a United Airlines 175-ös járata 8:46-kor és 9:03-kor csapódott be a World Trade Center északi és déli tornyába. A harmadik gép, az American Airlines 77-es járata a Pentagonba csapódott 9:37-kor, és az utolsó, a United Airlines 93-as, miután az utasok hősiesen visszafoglalták a terroristáktól a gépet, Pennsylvania államban zuhant le 10:03-kor – az eredeti cél a Capitolium vagy a Fehér Ház lehetett.

A terrortámadások közel 3 ezer életet követeltek, ebből csak New Yorkban 2600-an vesztették életüket. Az ikertornyokba szálló repülő elvágta a menekülési útvonalat a felső szinteken lévőktől. A déli toronyból még időben ki tudták menekíteni az embereket, látván az északi toronyba ütköző gépet, de még így is több százan haltak meg a becsapódásban vagy füstmérgezésben, ami elől menekülve sokan inkább a mélybe vetették magukat. Végül nem volt menekvés.

A tornyok összeomlottak.
WTC leoml\u00e1sa

Az összeomlás pillanata

Getty Images

United Airlines 93

A 93-as járat csak 42 perc késéssel szállt fel a tervezett helyett, helyi idő szerint 9:42-kor.

Pár perccel később New Yorkban az első gép becsapódott az északi toronyba.

A légiirányításban óriási fejetlenség uralkodott. Több mint 4600 gép volt a levegőben, és fogalmuk se volt, hogy mennyi gépet téríthetnek még el. Egészen 10:19-ig kellett várni, amíg közölték a pilótákkal, hogy mi történt az ikertornyokkal. Pár perccel később a merénylők betörtek a pilótafülkébe és átvették a 93-as járat irányítását.

Hiába a pilóták hősies ellenállása, a gép Washington felé vette az irányt. A rémült utasok, addigra már felhívták hozzátartozóikat, akiktől értesültek a New York-i eseményekről. Rájöttek, hogy nekik se szántak jobb sorsot, így megpróbálták visszafoglalni a gépet. Az akció félig sikeres volt, és valószínűleg rengeteg ember életét sikerült megmenteniük. A pilótafülkében lévő terroristák megrémülve a betörni szándékozó utasoktól a földbe vezették a repülőt.

Az USA történetének legsúlyosabb terrortámadása után a terrorellenes háború keretében számos országban hajtott végre fegyveres akciókat, köztük Irakban is (nem létező tömegpusztító fegyverekre hivatkozva). Végül a merényletek kitervelését eleinte tagadó, majd 2004-ben azokat magára vállaló Oszama bin Laden lett a legfőbb célpont. Tíz évvel később, 2011-ben végül az amerikai erők sikeresen megölték az al-Kaida alapítóját, de a súlyos pusztításra és tragédiára ez soha nem hozhatott gyógyírt.

A figyelmetekbe ajánljuk