Ha létezik világszerte ismert, hagyományosan magyar édesség, akkor a dobostorta mindenképp közéjük tartozik. A nem mindennapi sütemény megálmodója, Dobos C. József halálának századik évfordulójára pedig egy magyar iskola különös rekordot állított fel: megalkották minden idők leghosszabb dobostortáját.
Dobos C. József 1885-ben az Országos Kiállításon mutatta be az akkor még teljesen ismeretlen tortát, ami pillanatok alatt a főváros, majd az egész ország kedvencévé vált – írja a Vince. A portál szerint szinte rögtön a bemutatása után, a századforduló idején cukrászok tucatjai próbálták elkészíteni a finomságot, ám annyi rosszul sikerült változat készült, hogy az eredeti recept megalkotója végül közkinccsé tette az elkészítési módját.
Ezt is olvasd el! Különleges desszertre vágysz? Íme a legismertebb portugál édesség receptje
Nemrégiben pedig a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai és tanárai döntöttek úgy, hogy a cukrász halálának századik évfordulójára elkészítik minden idők legnagyobb dobostortáját.
Végül nem csupán az eredetileg tervezett rekordot sikerült felállítaniuk, de még túl is teljesítették a saját vállalásukat.
„Dobos C. József halálának 100. évfordulója előtt tisztelegve a Dobos C. József Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola nagyszabású Guinness-rekord kísérletet szervezett: céljuk egy 100 méteres Dobostorta elkészítése volt, de végül a torta hossza 112 méterre nőtt, így összesen 4500 szelet készült el!”
„Büszkék vagyunk rá, hogy a Csuta Cukrászda is részese lehetett ennek a történelmi pillanatnak, hiszen ebből a lenyűgöző tortából 5 métert mi készítettünk el. Szívvel-lélekkel dolgoztunk azon, hogy hozzájáruljunk ehhez az egyedülálló kezdeményezéshez” – olvasható a Csuta Cukrászda Facebook-oldalán.
„A rekordméretű torta nemcsak az esemény résztvevőinek szerzett örömet, hanem rászoruló családokhoz és gyermekotthonokba is eljutott, hogy egy kis édes pillanattal színesítse a mindennapjaikat.”
Ez is érdekelhet! Édes örömök – a világ 5 legnépszerűbb desszertje
„Érdekességként megemlítjük, hogy a híres Dobostorta egy véletlen hibából született: a legenda szerint Dobos C. József egyik cukrászinasa só helyett cukrot tett a vajba, és a mester ebből az elrontott vajból alkotta meg a ma már világhírű tortát. Ez is bizonyítja, hogy hibáinkból is teremthetünk maradandó értéket – hiszen minden nagy siker egy apró próbálkozással kezdődik.
Köszönjük mindenkinek, aki részt vett ebben a felejthetetlen eseményben és hozzájárult a sikeréhez!” – áll a bejegyzésben.