Ha Portugáliában járva igazi ínyencséget kóstolnánk, a pastel de nata kihagyhatatlan desszert. Megízleléséhez azonban nem kell feltétlenül repülőgépre ülnünk, hiszen az alábbi recepttel saját konyhánkban is könnyedén elkészíthetjük a kosárka alakú krémes édességet.
A pastel de nata eredete a portugáliai Belémhez köthető, amely ma Lisszabon egyik kerülete. Kezdetben pastel de Belém néven ismerték, és csak később alakult ki a ma ismert változata. A legenda szerint a Szent Jeromos-kolostor szerzetesei alkották meg az első kosárkákat – még a 18. században. Az igazi sikert azonban az 1830-as évek hozták meg, amikor a napjainkban is működő Fábrica de Pastéis de Belém pékség megszerezte a receptet, majd kínálni kezdte a különleges édességet.
Hozzávalók
- 40 g liszt;
- 350 ml tej;
- 260 g cukor;
- 300 g leveles tészta;
- 80 ml víz;
- 6 nagyobb tojássárgája;
- 5 ml vaníliakivonat;
- 1 csík citromhéj;
- 1 fahéjrúd;
- 1 csipet só;
- őrölt fahéj/porcukor a díszítéshez (ízlés szerint).
Ezt is olvasd el! Ünnepi sütikalauz: 4 különleges téli desszert Európából
Elkészítése (összesen kb. 35-40 perc)
Fotó: Shutterstock
- Első lépésként melegítsük elő a sütőnket 250-280 fokra, és kenjünk ki vékonyan vajjal egy 12 részes muffinformát.
- Ezután egy lábasba tegyük bele a vizet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a vékony csíkokra vágott citromhéjat és a fahéjrudat. Forraljuk fel, majd távolítsuk el a fahéjrudat, és vegyük le a tűzről.
- Egy másik edényben keverjük össze a tejet, a lisztet és a sót, majd folyamatosan kevergetve, közepes lángon főzzük sűrűsödésig (kb. 5 perc).
- Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni körülbelül 10 percig. Amikor a keverék langyosra hűlt, adjuk hozzá a tojássárgájákat, majd öntsük bele a cukros szirupot. Ezt követően alaposan keverjük össze, amíg teljesen sima nem lesz.
Ez is érdekelhet! Íme, a leghíresebb portugál szendvics, a Francesinha!
- A leveles tésztánkat vágjuk két egyenlő részre, majd helyezzük őket egymásra. A rövidebb oldaluktól kezdve szorosan tekerjük fel, majd osszuk 12 egyforma szeletre. Vegyük elő a muffinformát, és nyomkodjuk bele a tésztadarabokat úgy, hogy széleik kissé túlnyúljanak a peremen.
- Töltsük meg a muffinformákba nyomkodott tésztakosárkákat a tejes-cukros krémmel – ügyelve arra, hogy csak körülbelül háromnegyed részig legyenek tele.
- Ha mindegyik elkészült, tegyük őket a sütőbe, és süssük addig, amíg a tetejük szép aranybarna nem lesz. Tálalás előtt megszórhatjuk őket porcukorral vagy őrölt fahéjjal.
Forrás: Spanish Sabores