Madeleine Steinbach/Shutterstock
május 29., 2025  ●  Gasztronómia

Egyre többen fogyasztanak rendszeresen almaecetet, de valóban van pozitív egészségügyi hatása?

Az almaecet az utóbbi évek egyik legfelkapottabb szuperélelmiszere lett – sokan ébredés után, feles pohárból isszák, mások gumicukor formájában szedik. Egyesek állítják, hogy segít az emésztésben, a vércukorszint szabályozásában és még a bőr állapotán is javít. De tényleg ilyen sokoldalú a hatása, vagy csak egy újabb túlértékelt trendről van szó?

Az almaecet nem újdonság: már az ókori Babilonban, Egyiptomban és Görögországban is használták. Hippokratész, a görög orvostudomány atyja például a gyógyulás gyorsítására ajánlotta pácienseinek – emlékeztet a GQ magazin.

Az almaecet jellegzetes ízét és illatát az a folyamat adja meg, amely során az almalevet baktériumok és élesztő segítségével ecetsavvá alakítják.

„Az almaecet egyik legnagyobb előnye, hogy segít a savas reflux tüneteinek enyhítésében"

– mondja Andy Daly táplálkozási terapeuta, aki azt is hozzátette, hogy az almaecet savas jellege javíthatja a gyomor savas környezetét, ami segíthet az emésztés optimalizálásában, és csökkentheti a gyomorsav visszaáramlásának esélyét.

Fotó: Pixel-Shot/Shutterstock

Egy 2023-as vizsgálat szerint az almaecet ráadásul csökkentette a koleszterin szintjét is a szervezetben, ám ezek az eredmények egy szűk körben végzett kutatáson alapulnak, így további vizsgálatokra van szükség ezzel kapcsolatban.

„Személyesen azt tapasztalom, hogy segít az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában – főleg, ha túl fáradt vagyok"

– mondja Rhian Stephenson táplálkozási tanácsadó, hozzátéve, hogy az almaecet nem csodaszer, de valóban vannak bizonyított előnyei a vércukorszint és az inzulinválasz szempontjából.

Bár sok TikTok-videó szerint a rendszeres almaecet-fogyasztás ragyogó bőrt eredményez, Daly szerint ez túlzás.

Egy evőkanál almaecet naponta háromszor egy pohár vízben nem fogja helyrehozni a bőr állapotát

– mondja a szakértő, aki szerint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása bonyolultabb folyamat, és az almaecet önmagában kevés.

Ráadásul az sem mindegy, hogy pontosan hogyan fogyasztjuk. Tanácsai szerint ne húzzuk le felesként, az ugyanis savassága miatt hosszú távon károsítja a fogzománcot. Hígítva, fél pohár vízben elkeverve azonban már barátságosabb az íze és biztonságosabb is.

Vannak gyógyszerek, például a cukorbetegségre használt metformin, amelyek kölcsönhatásba léphetnek vele

– mondja Daly, aki szerint, ha valaki SIBO-val, azaz kontaminált vékonybél szindrómával él, semmiképp sem javaslom, mert az erjesztett ételek súlyosbíthatják az állapotot.

Összességében tehát az almaecet nem varázsszer, de megfelelő használat mellett lehet helye egy tudatos életmódban — főleg, ha nem várunk tőle csodát.

 

Nyitókép: Az almaecetnek vannak pozitív hatásai, de nem érdemes csodaszerként tekinteni rá. / Madeleine Steinbach/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök