Az almaecet az utóbbi évek egyik legfelkapottabb szuperélelmiszere lett – sokan ébredés után, feles pohárból isszák, mások gumicukor formájában szedik. Egyesek állítják, hogy segít az emésztésben, a vércukorszint szabályozásában és még a bőr állapotán is javít. De tényleg ilyen sokoldalú a hatása, vagy csak egy újabb túlértékelt trendről van szó?
Az almaecet nem újdonság: már az ókori Babilonban, Egyiptomban és Görögországban is használták. Hippokratész, a görög orvostudomány atyja például a gyógyulás gyorsítására ajánlotta pácienseinek – emlékeztet a GQ magazin.
Ez is érdekelhet! Egyre népszerűbb a napi egyétkezéses diéta. De vajon egészséges?
Az almaecet jellegzetes ízét és illatát az a folyamat adja meg, amely során az almalevet baktériumok és élesztő segítségével ecetsavvá alakítják.
Az almaecet egyik legnagyobb előnye, hogy segít a savas reflux tüneteinek enyhítésében
– mondja Andy Daly táplálkozási terapeuta.
Az almaecet savas jellege ugyanis javíthatja a gyomor savas környezetét, ami segíthet az emésztés optimalizálásában, és csökkentheti a gyomorsav visszaáramlásának esélyét.
Az almaecetet érdemes vízben feloldva, apránként fogyasztani
Photo by Pesce Huang on Unsplash
Egy 2023-as vizsgálat szerint az almaecet ráadásul csökkentette a koleszterin szintjét is a szervezetben, ám ezek az eredmények egy szűk körben végzett kutatáson alapulnak, így további vizsgálatokra van szükség ezzel kapcsolatban.
Személyesen azt tapasztalom, hogy segít az emésztésben és a vércukorszint szabályozásában – főleg, ha túl fáradt vagyok
– mondja Rhian Stephenson táplálkozási tanácsadó.
Nem csodaszer, de valóban vannak bizonyított előnyei a vércukorszint és az inzulinválasz szempontjából.
Bár sok TikTok-videó szerint a rendszeres almaecet-fogyasztás ragyogó bőrt eredményez, Daly szerint ez túlzás.
Egy evőkanál almaecet naponta háromszor egy pohár vízben nem fogja helyrehozni a bőr állapotát
– mondja a szakértő, aki szerint a bélflóra egyensúlyának helyreállítása bonyolultabb folyamat, és az almaecet önmagában kevés.
Ráadásul az sem mindegy, hogy pontosan hogyan fogyasztjuk.
Ne húzzuk le tisztán, mint egy felest
– figyelmeztet Daly.
Nagyon savas, és hosszú távon károsítja a fogzománcot. Hígítva, fél pohár vízben elkeverve már barátságosabb az íze és biztonságosabb is
– mondja a szakember, aki szerint vannak olyan helyzetek, amikor az almaecet több kárt okozhat, mint hasznot.
Vannak gyógyszerek, például a cukorbetegségre használt metformin, amelyek kölcsönhatásba léphetnek vele
– mondja Daly.
Ha valaki SIBO-val, azaz kontaminált vékonybél szindrómával él, semmiképp sem javaslom, mert az erjesztett ételek súlyosbíthatják az állapotot.
Még több érdekesség! Szuperélelmiszer, de nyersen mérgező a világ egyik legnépszerűbb zöldsége