DronG/Shutterstock
október 03., 2025  ●  Gasztronómia
Hamu és Gyémánt

Vacsorára tökéletes: így készíthetünk egyszerűen tonhalsalátát – recept!

Kevés olyan fogás van, amely ennyire egyszerű és mégis ennyire sokoldalú, mint a tonhalsaláta. Egy gyors vacsorához, könnyed ebédhez vagy akár egy piknikre is ideális: készíthetjük szendvicsbe, vagy akár ropogós salátalevelekre halmozva. Az ízvilág friss, üde és kellemesen pikáns – egy olyan klasszikus, amit bármikor összedobhatunk otthon.

A titok a kiegyensúlyozott öntetben rejlik: majonéz, citromlé, friss kapor, egy kevés só és bors adja az alapot. Ehhez jönnek a roppanós zöldségek – zeller és lilahagyma –, valamint apróra vágott csemegeuborka, amely savanykás frissességet kölcsönöz az egésznek. Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, bátran adjunk hozzá több kaprot, de akár ki is hagyhatjuk, ha nem vagyunk nagy rajongói. Íme a Delish pontos receptje:

Hozzávalók
  • 2 konzerv fehér tonhal
  • 8 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 70 g apróra vágott csemegeuborka
  • 70 g szeletelt zeller
  • 30 g finomra vágott lilahagyma
  • 8 szelet teljes kiőrlésű kenyér (opcionális)
  • 4 nagy salátalevél (opcionális)
Elkészítés

A tonhalat alaposan csepegtessük le, majd villával lazítsuk szálasra. Egy tálban keverjük össze a majonézt, a kaprot, a sót, a borsot és 1 evőkanál citromlevet. Adjuk hozzá az uborkát, a zellert és a hagymát. Forgassuk bele a tonhalat, majd kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még citromlevet. Tálaljuk teljes kiőrlésű kenyérszeletek között vagy salátalevélen.

Praktikus tipp: a tonhalsaláta akár 3 nappal korábban is elkészíthető, légmentesen zárható dobozban, hűtőben tárolva. Így az ízeknek van idejük összeérni, ami még gazdagabbá teszi a fogást.

A végeredmény egy klasszikus tonhalsaláta, amelyet ugyanúgy élvezhetünk egy hétköznapi vacsorán, mint egy vendégváró asztalon. Friss, könnyű és pillanatok alatt elkészül – ennél több nem is kell egy tökéletes ételhez.

Nyitókép: DronG/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök