egy nő az ágyában issza a reggeli kávéját
Fotó: Shutterstock

Üres gyomorra iszod a kávét? − nem biztos, hogy a legjobb döntés

Ha ennél a cikken landoltál, akkor előfordulhat, hogy te is egyike vagy annak a több mint 175 millió felnőttnek, aki szereti a kávét.


Évtizedek óta vizsgálják a kávéban található vegyületeket − főként a koffeint és a klorogénsavat −, hogy felmérjék, milyen hatással vannak a szervezetre. A Planta Medica folyóiratban közzétett 2017-es áttekintés például megállapította, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás (jellemzően napi 3-4 csésze) egészséges egyéneknél nem jelent jelentős egészségügyi kockázatot, sőt, bizonyos előnyökkel is járhat.

Ez is érdekelhet: 3 kevésbé ismert koffeines ital, ha nem iszunk kávét

​Hogyan hat a kávé az emésztésre

Mielőtt túlságosan belemerülnénk a tudományba, ne feledjük, hogy nem minden kávé egyforma. Például a kávé típusa (instant, koffeinmentes, koffeines, félkoffeines stb.), valamint az, hogy valaki hogyan fogyasztja a kávéját (tejjel, tejszínnel, cukorral stb.), befolyásolja a kávé emésztését.

​Kávé és a gyomorsav

Sarah Koszyk dietetikus szerint

sokan szeretik a csésze kávét reggel, rögtön ébredés után elfogyasztani, hogy gyorsan megkapják a szükséges koffein-mennyiséget.

Hozzáteszi, hogy bár a rendelkezésre álló kutatások alapján ez valószínűleg nem okoz károsodást a gyomorban, a keletkező plusz gyomorsav miatt, valamint azok számára, akik hajlamosak a refluxra és a gyomorégés tüneteire, megfontolandó az ily módon történő fogyasztása.

Ha tovább olvasnál: A hétvégi reggelek remek kiegészítője: tökéletes caffé latte

egy n\u0151 a b\u00f6gre mell\u00e9 \u00f6nti a k\u00e1v\u00e9j\u00e1t reggel, annyira \u00e1lmos m\u00e9g, feje az asztalon

Fotó: Shutterstock

A Clinical Gastroenterology and Hepatology 2020. szeptemberi számában megjelent tanulmány is megállapította, hogy a kávé, a tea és a szóda fogyasztása a résztvevők körében a reflux-tünetek növekedésével járt együtt.

A legfontosabb, hogy figyeljük meg, hogyan reagál a szervezetünk az éhgyomri kávéra. Ha gyomorégést észlelünk, akkor módosítsuk a kávézási szokásainkat − ehhez adunk is ár tippet.

​Így fogyaszd a kávédat, ha érzékeny vagy a koffeinre!

Ha érzékenynek találod magad a feketekávéra, fontold meg, hogy tejet adsz a kávéhoz, ami csökkentheti a gyomorégés lehetséges kockázatát. Készíts belőle tejeskávét (1 csésze tej 8 gramm fehérjét biztosít, ami segíti a koffein emésztését), vagy adj hozzá tejszínt (mindenképp olyan terméket válassz, amely nem tartalmaz hozzáadott cukrot)!

Valamint fogyaszd a kávét reggelivel együtt, hogy csökkentsd a felszívódási sebességet, ami mérsékeli a kávé lehetséges mellékhatásait. A dietetikusok által jóváhagyott kedvencek közé tartoznak az alábbiak:

  • egy szelet teljes kiőrlésű pirítós, dióvajjal és gyümölcsökkel
  • egy csésze zabpehely tejjel, chia maggal és bogyós gyümölcsökkel elkészítve
  • joghurtparfé müzlivel és friss gyümölccsel

Forrás: Eating Well

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk