csésze kávé
Shutterstock

Hány csésze kávét ihatunk meg egy nap?

Egy csésze kávé az esetek többségében senkinek nem árt meg. A napközi második és harmadik csésze sem elvileg, sőt: nagy fáradtság esetén még a negyedik is beleférhet. De mi a határ?

Ha rendszeresen fél tucat csészét vagy annál többet fogyasztunk, akkor komoly egészségügyi komplikációkat okozhatunk magunknak – derül ki a The American Journal of Clinical NutritionTrusted Source című szaklapban megjelent új tanulmányból, amit a Healthline mutatott be.

Az ausztrál kutatók azt találták, hogy napi hat vagy annál több kávé fogyasztása akár 22 százalékkal is növeli a szívbetegség kockázatát.

Magyarországon is hasonló a helyzet, de az Egyesült Államokban a felnőttek közel fele valamilyen formában szív- és érrendszeri betegségben szenved, és az országban évente minden negyedik halálesetért ez felelős.

Ráadásul az amerikaiak is öntik magukba a kávét: a Reuters felmérése szerint a 18 év feletti amerikaiak 64 százaléka iszik legalább egy csészével naponta. Ez néhány százalékponttal több, mint egy évvel korábban, és fél évtizede a legmagasabb szint.

Számos korábbi tanulmány vizsgálta már a kávé egészségügyi előnyeit, amikből sok van, de a kutatók szerint eddig kevesen törekedtek arra, hogy kiderítsék, mikortól kezdi a kávé fogyasztásának kockázatai meghaladni az előnyöket.

Ez az első olyan tanulmány, amely a biztonságos kávéfogyasztás felső határát vizsgálta a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatban, a kutatók azt vizsgálták, hogy 347 077, 37 és 73 év közötti ember mennyi kávét fogyasztott. Ezután összehasonlították a kávéösszeget a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával.

És az adatókból az derült ki, hogy minden bizonnyal a hatodik csésze kávétól kezdve a kockázat felé mozdul el a mérleg nyelve.

Azért ne mondjunk le a kávéról, ha nem tilt el tőle az orvos: itt van 5 egészségügyi előny, amiért érdemes kávézni.


A figyelmetekbe ajánljuk