Ha rendszeresen fél tucat csészét vagy annál többet fogyasztunk, akkor komoly egészségügyi komplikációkat okozhatunk magunknak – derül ki a The American Journal of Clinical NutritionTrusted Source című szaklapban megjelent új tanulmányból, amit a Healthline mutatott be.
Az ausztrál kutatók azt találták, hogy napi hat vagy annál több kávé fogyasztása akár 22 százalékkal is növeli a szívbetegség kockázatát.
Magyarországon is hasonló a helyzet, de az Egyesült Államokban a felnőttek közel fele valamilyen formában szív- és érrendszeri betegségben szenved, és az országban évente minden negyedik halálesetért ez felelős.
Ráadásul az amerikaiak is öntik magukba a kávét: a Reuters felmérése szerint a 18 év feletti amerikaiak 64 százaléka iszik legalább egy csészével naponta. Ez néhány százalékponttal több, mint egy évvel korábban, és fél évtizede a legmagasabb szint.
Számos korábbi tanulmány vizsgálta már a kávé egészségügyi előnyeit, amikből sok van, de a kutatók szerint eddig kevesen törekedtek arra, hogy kiderítsék, mikortól kezdi a kávé fogyasztásának kockázatai meghaladni az előnyöket.
Ez az első olyan tanulmány, amely a biztonságos kávéfogyasztás felső határát vizsgálta a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatban, a kutatók azt vizsgálták, hogy 347 077, 37 és 73 év közötti ember mennyi kávét fogyasztott. Ezután összehasonlították a kávéösszeget a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával.
És az adatókból az derült ki, hogy minden bizonnyal a hatodik csésze kávétól kezdve a kockázat felé mozdul el a mérleg nyelve.
Azért ne mondjunk le a kávéról, ha nem tilt el tőle az orvos: itt van 5 egészségügyi előny, amiért érdemes kávézni.