kávé az asztalon
Getty images

A kávé világnapja: 5 egészségügyi előny, amiért megéri rendszeresen fogyasztani

Nem véletlen, hogy a kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Finom íze és előnyei miatt a legtöbb ember napjából kihagyhatatlan legalább egy csésze kávé. Pörgető hatása mellett a kávét rengeteg tanulmány hozta már összefüggésbe különböző egészségügyi előnyökkel. A kávé világnapjának alkalmából most ezekből mutatunk ötöt!

Megvédi az agyat 

Bár a különböző vizsgálatok vegyes eredményeket hoztak, egyes kutatások szerint a kávé segíthet megvédeni bizonyos neurodegeneratív rendellenességektől, köztük az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór ellen.

Egy 13 tanulmányt áttekintő tanulmány szerint a rendszeresen koffeint fogyasztó embereknél jelentősen csökkent a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Mi több, a koffeinfogyasztás idővel a Parkinson-kór progresszióját is lelassította.

Egy másik, több mint 29 ezer emberen végzett 11 megfigyelési tanulmány áttekintése szintén azt találta, hogy minél több kávét fogyasztottak az emberek, annál kisebb volt az Alzheimer-kór kockázata.

Emellett több tanulmány is kimutatta, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a demencia és a kognitív hanyatlás alacsonyabb kockázatával.

És a szívet

Több kutatás szerint is a kávéfogyasztás jótékony hatással lehet a szív egészségére.

Egy áttekintés szerint a napi három-öt csésze kávé 15%-kal csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, míg egy másik, 21 tanulmányt vizsgáló áttekintés azt mutatta, hogy a napi három-négy csésze kávé 21%-kal alacsonyabb strokekockázattal jár.

De egy több mint 21 ezer emberen végzett vizsgálat azt is megállapította, hogy a fokozott kávéfogyasztás jelentősen csökkenti a szívelégtelenség kockázatát.

Érdemes kiemelni azonban, hogy a koffein hatással van a vérnyomásra is, így érdemes mérsékelni a koffeinbevitelt annak, akiknek problémája van a vérnyomásával.

Kordában tartja a súlyunkat

Egyes kutatások szerint a kávé megváltoztathatja a zsírraktározást és támogathatja a bélrendszer egészségét, ami ráadásul előnyös lehet a testsúlycsökkentés szempontjából is. Egy 12 tanulmányt vizsgáló áttekintés például arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével, különösen a férfiak esetében.

Egy másik vizsgálat szerint a nők magasabb kávéfogyasztása összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével.

Továbbá egy tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik napi egy-két csésze kávét isznak, 17%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítették az ajánlott fizikai aktivitási szintet, mint azok, akik napi egy csészénél kevesebbet ittak – a magasabb szintű fizikai aktivitás pedig elősegíti a testsúlyszabályozást.

Csökkenti a depresszió kockázatát

Vannak olyan tanulmányok is, amelyek szerint a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb kockázatával.

Egy hét tanulmányt vizsgáló áttekintés szerint minden egyes csésze kávé – amelyet az emberek naponta elfogyasztotta –8%-kal csökkenti a depresszió kockázatát.

Egy másik tanulmány szerint a napi legalább négy csésze kávé a depresszió szignifikánsan alacsonyabb kockázatával járt együtt, mint a napi egy csésze kávé fogyasztása. Emellett egy több mint 200 ezer emberen végzett vizsgálat kimutatta, hogy a kávéfogyasztás összefüggött az alacsonyabb öngyilkossági halálozással.

Hosszabb élet 

Számos kutatás szerint a kávé több egészségügyi előnyének köszönhetően meghosszabbíthatja az élettartamot.

Egy 40 tanulmányt áttekintő kutatás például arra a következtetésre jutott, hogy a napi 2-4 csésze kávé alacsonyabb halálozási kockázattal jár, függetlenül az olyan tényezőktől, mint az életkor, a testsúly és az alkoholfogyasztás.

Hasonlóképpen, egy másik, 1567 emberen végzett, 12 és 18 évig tartó vizsgálat megállapította, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása szintén alacsonyabb halálozási kockázattal járt együtt. Továbbá összefüggésbe hozták a napi egy csésze kávét a rák okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.

(Healthline)

A figyelmetekbe ajánljuk