kávé

Amikor egy csésze aranyat ér – a 6 legdrágább kávé a világon

A kávézás ugyan nem számít olcsó dolognak, de azért luxus tevékenységnek sem mondanánk, azonban vannak olyan típusok, amelyeket csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. Ennek apropóján az alábbi cikkben a világ 6 legdrágább kávéját soroljuk fel.


Black Ivory Coffee

A Black Ivory Coffee-t Arabica cseresznyéből készítik a thaiföldi Surin vidéki tartományban, amelyet az ültetvényen az elefántokkal megetetnek, és az ő emésztőenzimjeik adják a kávé egyedi ízét.

A kávébabokat ezután az elefántok ürülékéből gyűjtik össze, ezért is nevezik „elefánttrágya-kávénak" is.

Külön érdekesség, hogy körülbelül 33 kg kávécseresznye szükséges egy kilogramm Black Ivory előállításához.

Ár: körülbelül 350 ezer forint és 520 ezer forint között/ fél kg.

Kopi Luwak

Shutterstock

A Kopi Luwak a világ legexkluzívabb és legdrágább kávéja. A magas ár oka nem más, mint az elkészítési eljárás.

Az Indonéziában élő cibetmacskák ugyanis megeszik a kávécseresznyét, és az ürülékükből válogatják ki a kávébabot, amelyet aztán leszüretelnek. A Kopi Luwaknak nevezett kávé a világ egyik legdrágább kávéja, hiszen egy csésze ára 20 ezer forint körül mozog.

Fontos megjegyezni, hogy a Kopi Luwak név nem a kávé típusát, hanem az előállítás módját jelöli.

Ár: körülbelül 52 ezer forint és 210 ezer forint között /fél kg.

Ez is érdekelhet: 5 közösségi kávézó Budapesten, amit imádni fogsz, ha már unod a home office-t

El Injerto

A guatemalai Huehuetenango fennsíkján található El Injerto a világ legritkább kávébabjai közé tartozik. Jesús Aguirre Panamá volt a farm első tulajdonosa, és 1900 körül kezdte meg a kávéültetvények telepítését és a kitermelést. Ma az Aguirre család harmadik és negyedik generációja vezeti a gazdaságot.

Az eljárásuk egyedülálló abban, hogy a kávébabokat egyetlen csatornával mossák át, és kétszer törik meg, ami jelentősen javítja a szemek minőségét. Az El Injerto olyannyira különlegesnek számít, hogy gyakran árverésre is bocsátják.

Ár: körülbelül 180 ezer forint/450 gramm

Hacienda La Esmeralda

Shutterstock

A Hacienda La Esmeralda a panamai Volcán Barú lejtőiről származik, amelyet kávéültetvénnyé alakítottak át, miután a földet 1967-ben egy Rudolph A. Peterson nevű amerikai bankár megvásárolta.

A fák azonban már az 1890-es évek óta ott voltak. A Hacienda La Esmeralda-farmok a világ legjobb gésakávéjának előállításában szerzett sokéves tapasztalatukról és a kávé gazdag ízéről ismertek.

Ár: körülbelül 120 ezer forint/450 gramm

Saint Helena kávé

Bonaparte Napóleon lelkes rajongója volt a szóban forgó kávénak, és Szent Ilona szigetén termesztették azt, innen ered a neve. Az ital azóta is virágzik. A sziget az Atlanti-óceán közepén, Afrika nyugati partjaitól mintegy 2000 kilométerre található. Ezért a szállítási költségek magasak, ami az egyik fő oka a magas árcédulának. A márka szerelmesei azonban bőven hajlandóak kifizetni a magas árat, mivel az ital kiváló minőségű, és illatos karamellás íze van, citrusos jegyekkel.

Ár: körülbelül 34 ezer forint/450 gramm

Jamaikai Blue Mountain kávé

Shutterstock

Ezt a kávét a jamaikai Kék-hegységben termesztik, körülbelül 1500 méter magasan. Erre a területre jellemző a sok csapadék, ezért bőséges a vízellátás. A kávébabokat itt dolgozzák fel a szedés után, majd máshová szállítják. Ennek az italnak jellegzetesen enyhe íze van, amelyből hiányzik a keserűség. Különös módon a szóban forgó kávé Japánban a legnépszerűbb, amely az egyik legnagyobb importőre ennek a típusnak.

Ár: körülbelül 18 ezer forint/450 gramm

Forrás: Wion, Finances Online

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk