A legjobb programok Lisszabonban, amiket mindenképp iktass be a nyaralásod során

A legjobb programok Lisszabonban, amiket mindenképp iktass be a nyaralásod során

Lisszabon az elmúlt évtizedben Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjává vált. Macskaköves sikátorai, gyönyörű színei, az Unesco-listán szereplő műemlékei és fehér kupolás katedrálisai turisták ezreit vonzzák.


Lenyűgöző kilátás

A legenda szerint Lisszabon, akárcsak Róma, hét dombra épült. A városban rengeteg kilátópont áll rendelkezésre, ahonnan gyönyörködhetünk a fővárosban. Ezek a portugálul miradourosnak nevezett helyek általában a történelmi központban találhatók, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a pasztellszínű metropoliszra és a déli szélén húzódó hatalmas Tajo folyóra.

A helyi kedvenc miradourok közé tartozik a São Pedro de Alcâtara, a trendi Príncipe Real negyedben, ahonnan egy pohár rozét kortyolgatva gyönyörködhetünk a kilátásban, valamint a város másik oldalán található Miradouro da Graça, amely a közeli Castelo de São Jorge-ra, egy 11. századi palota romjaira néz.

Belém

Shutterstock

Lisszabon néhány kihagyhatatlan látnivalója közé tartozik a Belém negyed vitathatatlan építészeti látványossága, a Szent Jeromos-kolostor. Az 1495-ben épült mánuel stílusú épületet nem érdemes kihagyni, ha a városban járunk.

Ha el akarod kerülni a hatalmas tömeget, akkor érdemes a látogatást a nap korai vagy késői szakaszára időzíteni. A közeli folyóparton, Belém másik UNESCO-listás nevezetessége is megtalálható, ami nem más, mint a Belém-torony. Ez a sakkfiguraszerű erődítmény a felfedezések korát idézi, a torony teteje pedig fenséges kilátással jutalmazza a lépcsőn felmászókat.

Művészeti múzeumok

A Museu Nacional de Arte Antiga Portugália Louvre-ja. A tárlat a portugál és az európai művészet remekműveit őrzi, de olyan egykori gyarmatosított területekről származó műkincseket is tartalmaz, amelyek egykor Nyugat-Afrikától Indián át Japánig megtalálhatók voltak.

A város túloldalán található Museu Calouste Gulbenkian a látogatóknak pörgős áttekintést nyújt a művészettörténetről, az ókori Egyiptomtól egészen napjainkig. A török származású brit üzletember, Calouste Gulbenkian által felhalmozott eklektikus tárlatot széles körben a világ legjelentősebb magángyűjteményei között tartják számon.

​28E villamos

Az imádnivaló sárga-fehér villamosok 1901 óta zörögnek és gurulnak Lisszabon utcáin. Ám a villamosvonalak közül egyik sem annyira népszerű, mint a 28E, amely a nyugati oldal Campo de Ourique és Martim Moniz között szeli át a városközpontot, útközben elhaladva a város számos kulcsfontosságú látnivalója, lenyűgöző kilátója és szimbolikus negyede mellett.

Kerékpárral az óceánpartra

Autóval és vonattal is megközelíthetjük a partot, ha azonban egy izgalmasabb napot szeretnél eltölteni, érdemes biciklit bérelni. A kerékpárúton nyugat felé haladva elérhető a Caparica-part, amely egy 24 kilométer hosszú út, aranyhomokos strandokkal tarkítva.

A figyelmetekbe ajánljuk