Kóstold meg te is a portugálok isteni süteményét!

A portugálok legismertebb desszertje a vaníliakrémmel töltött leveles kosárka, más néven a Pastel de Nata.



A portugál finomságot a belémi (ma Lisszabon egy kerülete) Szent Jeromos-kolostor egykori lakói alkották meg a 18. század előtt. Az apácák és szerzetesek ruháinak keményítéséhez felhasznált nagy mennyiségű tojásfehérje megmaradt, ezeket pedig nem dobták ki. Ugyanis ez a fehérje alkalmas volt a sütemények készítésére is. Ekkor alkották meg a Pastel de Nata-t.

Az 1820-as liberális forradalmak után a szerzetesrendeket feloszlatták, a receptet pedig eladták. Pár évvel később 1837-ben nyílt meg a Fábrica de Pastéis de Belém, ami azóta is megszakítás nélkül gyártja a világhírűvé vált portugál süteményt.

A belémi portugál krémes 2009-ben felkerült a brit Guardian az „ötven legjobb étel, amit ehetsz" listájára.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 30 dkg leveles tészta – legjobb a házi
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojássárgája, szobahőmérsékleten
  • 3 dkg liszt
  • 1 kiskanálnyi vaj
  • porcukor és őrölt fahéj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő, körülbelül 250 fokra. A leveles tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtsuk, majd vágjuk fel csíkokra, ezt követően sodorjunk kis hengereket, ezután pedig 2-3 centis darabokra vágjuk fel. Eközben készítsünk elő egy muffintepsit, és vajazzuk ki. Nyomkodjuk bele a muffinsütő mélyedéseibe a tésztát, az sem baj, ha egyenletlen vagy túllóg a peremén.

Következő lépés a krém. A 3,5 dl tejet a cukorral, csipet sóval és a vajjal forráspontig melegítsünk. A lisztet csomómentesre keverjük a maradék fél dl tejjel, ezt követően adjuk hozzá a forró tejet és állandó kevergetés mellett hűtsük le. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat is és keverjük simára.

A kosárkákat körülbelül 2/3-ig töltsük meg a krémmel, és negyed óráig süssük, majd grillfokozatra kapcsoljuk át a sütőt, a legfelső rácsra tegyük a tepsit, és további 4-5 percig süssük, hogy a krém teteje szinte feketére karamellizálódjon. Ha kész, szórjuk meg fahéjas porcukorral.

A figyelmetekbe ajánljuk