Skócia fővárosa, Edinburgh
Sárga, vörös és barna falevelek a földön, csendes utcák és kicsit szürkés, ám mégis kellemes idő – ez jellemzi leginkább Európát ősszel. Különleges hangulata van ennek az időszaknak, nem csoda, hogy kifejezetten sokan kelnek ilyenkor útra, hogy felfedezzék a kontinens legszebb városait. Persze a koronavírus-járvány sokakat eltántorít, mégis, ha van rá lehetőségünk, fedezzük fel az őszi Európát!


1. Prága

Kontinensünk egyik ékszerdoboza, amit nem is olyan régen a világ legszebb városának választottak meg a brit TimeOut magazin szavazásán. Igen, a cseh fővárosról, Prágáról van szó, ami tökéletes választás lehet őszi kiruccanásokhoz.

A macskakövekkel borított kisutcák gyönyörű látványt nyújtanak, a város ráadusul viszonylag gyorsan, akár egy hétvége alatt is felfedezhető, a legfőbb látnivalók ugyanis viszonylag közel fekszenek egymáshoz.

2. Edinburgh

Skócia második legnagyobb városa – és egyben fővárosa – a történelem szerelmeseinek ajánlott leginkább, az első emberek ugyanis ötezer évvel ezelőtt érkeztek meg a vidékre.

A város manapság leginkább kulturális életéről híres, folyamatosak ugyanis a művészeti események és fesztiválok. Ilyen például az Edinburgh-i Könyvfesztivál, mely több mint ezer írót lát vendégül, vagy a novembertől startoló karácsonyi utcai fesztivál.

3. Bécs

Természetesen az is lehet, hogy csak a szomszédba ugrunk át, Ausztria fővárosa ugyanis ősszel a legszebb, ilyenkor érdemes a leginkább meglátogatni. Bécs legfőbb nevezetessége a Schönbrunni kastély, illetve a hozzá tartozó kastélypark, az állatkert és a gyönyörű panorámával rendelkező Gloriette. Érdemes azonban a város központjába is ellátogatni, itt áll ugyanis a Hofburg, valamint a Sisi Múzeum.

4. Lisszabon

Ha mégis egy kicsit melegeb időre vágyunk, pattanjunk repülőre és látogassuk meg a kontinens szárazföldi részének legnyugatibb városát, Lisszabont, mely mediterrán éghajlatának köszönhetően az évnek ebben a szakaszában is kellemesen meleg.

A portugál fővárosba ellátogatva egyébként tilos kihagyni a Alfama városnegyedet, ahol a mór uralomból visszamaradt szűk utcák és régi épületek fogadják az ide látogatókat.

+1 Budapest

Listánkból természetesen a magyar főváros sem maradhat ki, hiszen Budapest talán ősszel a legszebb. Az idő ilyenkor tökéletesen alkalmas arra, hogy kávéval a kezünkben a budai oldalról átsétáljunk a pesti oldalra, és ott a – a világ legszebbjei között számon tartott – kettes villamossal végig suhanjunk a Duna mellett.

A figyelmetekbe ajánljuk