A „Francesinha" azaz Franciácska hasábburgonyával és egy igazán pikáns szósszal tálalt szendvics. Hamisítatlan portói étel, amit eredetileg egy Franciaországból hazájába visszatérő portugál alkotott meg, feltehetőleg a madame croque-szendvics mintájára.
Hozzávalók:
- 2 szelet sertéskaraj (kb. 140-150 g / szelet)
- só, bors
- 50 ml olaj
- 120 g gyulai kolbász
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 ml olívaolaj
- 2 db babérlevél
- 250 ml paradicsomőüré
- 1 csipet füstölt paprika vagy pirospaprika
- 250 ml sör
A karajt körülbelül félcentisre klopfoljuk,majd utána sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben, kevéske olajon mindkét oldalát másfél percig sütjük, majd félretesszük. A kolbászt felszeleteljük, majd a forró serpenyőben lepirítjuk. Félretesszük, a hús mellé, hogy átvegye a zsíros kolbászszaftot.
A fokhagymát finomra vágjuk, és ugyanabban a serpenyőben a zsíron, hozzáadunk még 2 evőkanálnyi olívaolajat vagy egy kis vajat, babérlevelet. Ezt követően felöntjük a paradicsomszósszal, füstölt paprikával fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és visszaforraljuk. Végül öntünk hozzá a sört, majd 10 percig erős lángon főni hagyjuk. A sűrű szószhoz körülbelül 40-50 ml vizet öntünk, és összeforraljuk.
Amennyiben kész a szósz, jöhet a szendvics összerakása.
A szelet kenyérre egy szelet sonkát teszünk, rá a sült karajt, 2-3 szelet kolbászt, egy szelet edami sajtot, majd rátesszük a másik szelet kenyeret, végül egy szelet sajttal lefedjük. Nagyjából 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, légkeverésen. Ha megolvad a sajt, akkor szedjük ki. Amíg a sül sütőben süssünk tükörtojást, amiket rátehetünk a szendvics tetejére a legvégén pedig öntsük rá a paradicsomos szószt. Süthetünk hozzá sült krumplit, de anélkül is rendkívül laktató.