Íme, a leghíresebb portugál szendvics, a Francesinha!

A „Francesinha" azaz Franciácska hasábburgonyával és egy igazán pikáns szósszal tálalt szendvics. Hamisítatlan portói étel, amit eredetileg egy Franciaországból hazájába visszatérő portugál alkotott meg, feltehetőleg a madame croque-szendvics mintájára.


Hozzávalók:

  • 2 szelet sertéskaraj (kb. 140-150 g / szelet)
  • só, bors
  • 50 ml olaj
  • 120 g gyulai kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 ml olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • 250 ml paradicsomőüré
  • 1 csipet füstölt paprika vagy pirospaprika
  • 250 ml sör

A karajt körülbelül félcentisre klopfoljuk,majd utána sózzuk, borsozzuk. Forró serpenyőben, kevéske olajon mindkét oldalát másfél percig sütjük, majd félretesszük. A kolbászt felszeleteljük, majd a forró serpenyőben lepirítjuk. Félretesszük, a hús mellé, hogy átvegye a zsíros kolbászszaftot.

A fokhagymát finomra vágjuk, és ugyanabban a serpenyőben a zsíron, hozzáadunk még 2 evőkanálnyi olívaolajat vagy egy kis vajat, babérlevelet. Ezt követően felöntjük a paradicsomszósszal, füstölt paprikával fűszerezzük, sózzuk, borsozzuk, és visszaforraljuk. Végül öntünk hozzá a sört, majd 10 percig erős lángon főni hagyjuk. A sűrű szószhoz körülbelül 40-50 ml vizet öntünk, és összeforraljuk.

Amennyiben kész a szósz, jöhet a szendvics összerakása.

A szelet kenyérre egy szelet sonkát teszünk, rá a sült karajt, 2-3 szelet kolbászt, egy szelet edami sajtot, majd rátesszük a másik szelet kenyeret, végül egy szelet sajttal lefedjük. Nagyjából 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, légkeverésen. Ha megolvad a sajt, akkor szedjük ki. Amíg a sül sütőben süssünk tükörtojást, amiket rátehetünk a szendvics tetejére a legvégén pedig öntsük rá a paradicsomos szószt. Süthetünk hozzá sült krumplit, de anélkül is rendkívül laktató.

(StreetKitchen)

A figyelmetekbe ajánljuk