Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és remek étel a nap bármely szakában.
Az Acroque monsieur egy ízletes pirított szendvics, amelyet a francia éléskamrákban általában megtalálható, szerény alapanyagokból készítenek. Hagyományosan pain de mie (fehér szendvicskenyér), sonka, sajt és béchamel felhasználásával készül. A szendvicsre rétegesen rakják a hozzávalókat, majd a sütőben addig sütik, amíg a széle ropogós nem lesz, a sajt megolvad, és a teteje foltokban aranybarnára sül.
A croque monsieur hagyományosan a francia éléskamrában található sajtokból készül. Ha lehetséges, használj Gruyère-t, Emmentalt vagy Comté-t. A Pain de mie a klasszikusan ehhez a recepthez használt kenyér, de ha nem találunk ilyet, akkor egy másik fehér lisztből készült kenyér, például a pullman kenyér, a kovászos kenyér vagy a fehér szendvicskenyér is megfelel. Bármilyen szeletelt füstölésmentes sonka megfelel a célnak.
Nem minden croque monsieur-ben van bechamel, de érdemes használni hozzá, mert izében több gazdagságot ad a szendvicsnek. A bechamelt egy csipetnyi dijoni ízesítéssel gazdagíthatod, hogy egy kis extra ízt adj neki. Mivel ez a szendvics olyan gazdag, általában salátával tálalják. Át lehet alakítani ízlés szerint croque madame-á, ami a croque monsieur egy olyan változata, amelynek tetején tükörtojás vagy buggyantott tojás van. Azt mondják, hogy a tojás a női kalapot jelképezi.
Hozzávalók:
A béchamelhez:
- 2 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál általános liszt
- 3/4 csésze teljes vagy 2%-os tej
- 2 teáskanál normál vagy teljes kiőrlésű dijoni mustár
- 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1/8 teáskanál kóser só
- 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors
A szendvicshez:
- 8 (1/2 hüvelyk vastagságú) szelet pan de mie, vidéki kovászos kenyér vagy kiadós fehér szendvicskenyér
- 6-8 uncia szeletelt füstöletlen sonka (kb. 8 szelet)
- 6 uncia Gruyère sajt
Elkészítés:
Bechamel:
Olvassz fel 2 evőkanál sótlan vajat egy kis serpenyőben közepes lángon. Adj hozzá 2 evőkanál teljes kiőrlésű lisztet, és habverővel keverd össze, kb. 1 percig. Folyamatos habverés közben lassan öntsük hozzá 3/4 csésze teljes vagy 2%-os tejet. Forraljuk forráspontig (elkezd sűrűsödni), folyamatosan kevergetve. Vedd le a serpenyőt a tűzről. Adj hozzá 2 teáskanál dijoni mustárt, 1/8 teáskanál őrölt szerecsendiót, 1/8 teáskanál kóser sót és 1/8 teáskanál fekete borsot, majd keverd össze.
Szendvics:
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Reszeljünk le 6 uncia Gruyère sajtot egy dobozos reszelő nagy lyukain (kb. 2 csésze). Helyezz 4 (1/2 hüvelyk) vastag kenyérszeletet a tepsire. Kenj 2 evőkanál béchamelt minden kenyérszeletre. Ossz el 6-8 uncia szeletelt sonkát a béchamelre, majd hajlítd és hajtsd össze, ahogy szükséges, hogy elférjen. Szórd a sonka tetejére a sajt felét. Zárd le a szendvicseket a maradék 4 kenyérszelettel. Kenj 2 evőkanál béchamelt egyenletesen minden kenyérszeletre. Szórd meg a maradék sajttal. Süssük addig, amíg a kenyér széle ropogós nem lesz, és a teteje nem kezd barnulni, kb. 15 percig. Melegítsd a sütőt grillezésre. Süssük, amíg a kenyereket helyenként mélyen aranybarnára pirítjuk, még kb. 3 percig. Tálalás előtt 5 percig hagyjuk hűlni.
(Forrás: The Kitchn)