bagel

Unod már a boltokban kapható pékárut? Készíts házi bagelt!

Az otthon készült pékáru mindig más lesz, hiszen a frissen készült házi finomságoknak nincs párja. Épp ezért mutatunk most egy isteni bagel receptet, aminek elkészítése kicsit időigényesnek tűnhet, de mindenképp megéri a fáradozást.


Hozzávalók

  • 450 gramm fehér liszt
  • 2 teáskanál só
  • 7 gramm élesztő
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál növényi olaj, plusz extra a kenéshez
  • 3 evőkanál cukorszirup
  • 1 felvert tojás
  • tetszőlegesen szezámmag, tengeri só, mák, vagy tetszés szerinti sós ízű feltét

Ezt is nézd meg! Egy apró trükk segítségével extra puhára varázsolhatjuk a házi készítésű kenyerünket

Recept (Előkészületi idő: 2 óra, sütési idő: fél óra-1 óra)

Először szitáljuk a lisztet és a sót egy nagy keverőtálba, majd adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük jól össze. Mérjünk ki 250 ml langyos vizet egy mérőkancsóba, majd keverjük bele a mézet és az olajat. A liszt közepén készítsünk egy mélyedést, majd fokozatosan öntsük bele a folyadékot, és gyúrjuk össze a tésztát.

Forgassuk ki a tésztát egy tiszta, száraz és lisztezett munkafelületre. Kezdjük el gyúrni, az egyik tenyerünkkel nyújtsuk ki, a másikkal pedig hajtsuk vissza. Dolgozzuk körülbelül 10 percig, ha a tészta túlságosan ragadós lesz, adjunk hozzá még lisztet. Folytassuk a dagasztást, amíg a tészta szilárd és rugalmas nem lesz.

Formázzuk ezek után a tésztából egy nagy golyót, és tegyük egy enyhén kiolajozott nagy tálba. Forgassuk meg a tésztát az olajban, úgy, hogy az egészet bevonja. Fedjük le fóliával vagy műanyag zacskóval, és tegyük meleg, száraz helyre 1-3 órára kelni, amíg a tészta duplájára nem dagad. Amikor a tészta megkelt, forraljunk fel egy nagy lábasban vizet, és adjuk hozzá a szirupot. Fedjük le, és kapcsoljuk le a tűzről.

Ezt is olvasd el! Általában étteremben esszük, pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a mexikói étel

Bagel nyers t\u00e9szt\u00e1ja

Fotó: Shutterstock

Két tepsit enyhén megolajozunk. Vegyük ki a tésztát a tálból, majd ütögessük meg és gyúrjuk át röviden. Kolbász formára sodorjuk, és hét egyenlő darabra osszuk el. Miközben az egyik darabot megdolgozzuk, a többit tartsuk letakarva egy tiszta konyharuhával. Spricceljük le a végeket egy kis vízzel, és nyomjuk össze őket. Fedjük le, majd tegyük félre további 10-20 percre, hogy tovább keljenek.

Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius-fokra. A szirupot és a vizet a lábasban újra felforraljuk. Óvatosan dobjunk minden bagelt a vízbe – egyszerre legfeljebb három darabot – és 1-2 perc múlva fordítsuk meg. Pároljuk még 1-2 percig, majd vegyük ki a vízből, és csepegtessük le.

Helyezzük végül a bageleket az előkészített sütőlemezekre – egymástól nagy távolságra. A tetejüket kenjük meg a felvert tojással, és szórjuk meg szezámmaggal, tengeri sóval, mákkal vagy tetszés szerinti sós feltétekkel. Süssük a sütőben 15 percig, amíg aranybarnára nem sülnek, majd fordítsuk meg őket további tíz percre, hogy az aljuk is megsüljön.

Ezután pedig kész is van, a házi zsemle után a házi bagel is csak arra vár, hogy kicsit kihűlve felvágjuk és megtöltsük, amivel csak szeretnénk.

A figyelmetekbe ajánljuk