burrito

Általában étteremben esszük, pedig otthon is könnyen elkészíthető ez a mexikói étel

Amellett, hogy házilag is gyorsan elkészíthető, az ízére sem lesz panasz, ha ügyelünk a részletekre.

Ha a tökéletes burrito receptet keressük, sokat kell kísérletezni. Az Észak-Mexikó és az USA Mexikóval határos államainak jellegzetes étele, és a hagyományos recept alapján a tekercs tipikusan darált hús, fűszeres rizs és zöldség kombinációból és szószból áll össze – mutatja be az ételt a Vince.

Elsőre nem is tűnik bonyolultnak, de a részleteken múlik minden.

Tortilla

Bár a mexikóiak leginkább kukoricából készült tortillát fogyasztanak, a burritónál előnyösebb lehet, ha a búzalisztes változatot választjuk. Ezzel egyszerűbben készíthető el a burrito házilag.

Rizs

Fűszerezzük! A rizs főzése közben ízesítsük, hogy minél pikánsabb legyen. Klasszikus lehetőség a koriander, de egy kis babérlevél vagy kömény is igazán ízessé teheti. A lehetőségek egyébként csak a saját fantáziánk szab határt.

Töltelék

Alapvetően szabadon variálhatjuk benne a zöldségeket, illetve bármilyen darált húsból elkészíthetjük. A hús fűszerezésén mindazonáltal nem érdemes változtatni, ha autentikus ízekre vágyunk. Római kömény, oregánó, chili – ezek adják meg a hamisítatlan burrito ízét. .

Shutterstock

Burrito házilag

Hozzávalók

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 500 gramm darált marhahús
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál víz
  • 375 gramm főtt rizs
  • kukorica, bab, hagyma, sajt (amennyit jónak látunk)

Fűszerezés 

  • 1 teáskanál oregánó
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál római kömény
  • 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • negyed teáskanál Cayenne bors

Elkészítés 

  1. Kevés olívaolajon pirítsuk meg a vöröshagymát és fokhagymát, majd adjuk hozzá a darált marhahúst.
  2. Süssük a húst fehéredésig, majd ízesítsük a fűszerkeverékkel. Forgassuk jól át az egészet, hogy mindenhova jusson fűszer.
  3. Adagoljuk hozzá paradicsomot és a vizet, főzzük pár percig, míg a nedvesség elpárolog.
  4. Amikor elértük a kívánt krémes állagot, tegyük félre, majd keverjük össze a főtt rizzsel. Hagyjuk kihűlni. Ha ugyanis túl melegen töltjük a tortillába, átázik a lap.
  5. Ha kihűlt a hús, tegyük a tortilla közepére a töltelék hatodát, majd szórjuk bele a lilahagymát, kukoricát, babot és azokat a zöldségeket, amikkel szeretnénk még megtölteni.
  6. A lap alsó részét hajtsuk a töltelékre, majd hajtogassuk be a két szélét és szorosan tekerjük fel.

A figyelmetekbe ajánljuk