Ha elegünk van a húsvéti puffadásból, de kívánjuk az édességet, ideális lehet ez a kókusztorta recept, mivel liszt és cukormentes.
Hozzávalók (8 szelethez, 18 cm-es tortaformához):
- 160 g köles
- 200 g víz
- 200 g kókusztej
- 20 g kókuszreszelék
- 100 g eritrit
- 3 db tojás
- vanília őrlemény
- csipet só
Elkészítés:
Először alaposan átmossuk a kölest, majd a vízzel hígított kókusztejben 15 perc alatt puhára főzzük. Ezután hagyjuk kihűlni. A hűlés alatt a köles az összes folyadékot magába fogja szívni.
A tojásokat közben kettéválasztjuk, sárgájukat hozzákeverjük a langyosra hűlt köleshez.
Érdemes valóban türelmesen kivárni, míg kihűl a köles, különben könnyedén rántottává válhat a tojás.
Ezt követően édesítünk, majd kókuszreszeléket, vanília őrleményt szórunk bele. Ehhez hozzáadunk egy csipet sót és jól összekavarjuk. Habbá verjük a tojásfehérjéket, majd 2-3 részletben óvatosan a köles masszába forgatjuk. Előmelegítjük a sütőt 160 Celsius-fokra és kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral (ki is vajazhatjuk). Ebbe jön bele a massza. 35-40 perc alatt készre sütjük a tortát.
Amikor megsült (tűpróbával ellenőrizzünk), ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral, fahéjjal, de megkenhetjük pudinggal vagy lekvárral is, ám önmagában is nagyon finom desszertet kapunk.
(Forrás: Mentes Recept Blog)