kávétorta
Fotó: Shutterstock

Habkönnyű, klasszikus kávétorta, ami garantáltan a kedvenced lesz – recept!

A kávétortában az a vicces, hogy a nevén kívül (angolul coffe cake) valójában nincs köze a kávéhoz. Igazából csak azért kapta ezt a nevet, mert tökéletesen passzol egy forró csésze eszpresszóhoz vagy capuccinóhoz. Kinézetre nagyon hasonlít a sima piskótához, ám sokkal fahéjasabb, intenzívebb ízzel rendelkezik. Tökéletes desszert az ebéd utáni kávé mellé. Egy biztos: a kávétortával képtelenség mellélőni. Mutatjuk is a receptet!


Hozzávalók a morzsás bevonathoz:

  • 160 g liszt;
  • 200 g világos vagy barna cukor;
  • 2 teáskanál őrölt fahéj;
  • fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
  • Egy csipet tengeri só;
  • 115 g sótlan vaj.

Hozzávalók a tortához:

  • 170 g sótlan vaj;
  • 100 g kristálycukor;
  • 45 g barnacukor;
  • 2 tojás;
  • másfél teáskanál vaníliakivonat;
  • 270 g liszt;
  • másfél teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
  • másfél teáskanál sütőpor;
  • fél teáskanál szódabikarbóna;
  • egy csipet tengeri só;
  • 170 ml író (tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, boltban könnyedén beszerezhető).

Így készítsük el:

k\u00e1v\u00e9torta

Fotó: Shutterstock

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és helyezzük a sütőrácsot lehetőleg középre. Kenjünk ki egy 20 cm-es tortaformát vajjal, majd béleljük ki sütőpapírral.
  2. Készítsük el a morzsát: keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót egy tálban. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük össze kézzel, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Fontos, hogy nem szabad porszerű állagúnak tűnjön a keverék, sokkal inkább prézlis, morzsás textúrát kell kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre.
  3. Egy elektromos keverőgép táljában közepes sebességen keverjük össze a vajat, a cukrot és a barnacukrot nagyjából 3-4 percig, amíg könnyű és habos állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és közepes sebességgel keverjük jól össze.
  4. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá a felét a keverőgéphez, és alacsony fokozaton keverjük össze. Közben lassan, egyenletesen öntsük hozzá az írót, és addig keverjük, míg homogénné válik. Adjuk hozzá a száraz hozzávalók maradékát és keverjük jó alaposan össze.
  5. Ezt követően öntsük a tészta felét a már előkészített tortaformába és egyenletes rétegben terítsük el. Szórjuk a morzsakeverék körülbelül felét egyenletes a tésztára, majd ezt ismételjük meg még egyszer. Tegyük a tortát a már előmelegített sütőbe, és süssük nagyjából 35-40 percig. Hűtsük ki a tortát teljesen a formában, majd óvatosan szedjük ki a tortaformából és tegyük át egy vágódeszkára. Tálalás előtt szeleteljük fel.
(Forrás: All Recipes)

A figyelmetekbe ajánljuk