A kávétortában az a vicces, hogy a nevén kívül (angolul coffe cake) valójában nincs köze a kávéhoz. Igazából csak azért kapta ezt a nevet, mert tökéletesen passzol egy forró csésze eszpresszóhoz vagy capuccinóhoz. Kinézetre nagyon hasonlít a sima piskótához, ám sokkal fahéjasabb, intenzívebb ízzel rendelkezik. Tökéletes desszert az ebéd utáni kávé mellé. Egy biztos: a kávétortával képtelenség mellélőni. Mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók a morzsás bevonathoz:
- 160 g liszt;
- 200 g világos vagy barna cukor;
- 2 teáskanál őrölt fahéj;
- fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
- Egy csipet tengeri só;
- 115 g sótlan vaj.
Ez is érdekelhet! 5 különleges kávéalternatíva, amit érdemes kipróbálnod 2025-ben
Hozzávalók a tortához:
- 170 g sótlan vaj;
- 100 g kristálycukor;
- 45 g barnacukor;
- 2 tojás;
- másfél teáskanál vaníliakivonat;
- 270 g liszt;
- másfél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
- másfél teáskanál sütőpor;
- fél teáskanál szódabikarbóna;
- egy csipet tengeri só;
- 170 ml író (tejföl köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék, boltban könnyedén beszerezhető).
Ajánljuk figyelmedbe! Miért kell sütés előtt átszitálnunk a lisztünket? Elmondjuk!
Így készítsük el:
Fotó: Shutterstock
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és helyezzük a sütőrácsot lehetőleg középre. Kenjünk ki egy 20 cm-es tortaformát vajjal, majd béleljük ki sütőpapírral.
- Készítsük el a morzsát: keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót egy tálban. Adjuk hozzá a vajat, és keverjük össze kézzel, amíg a vaj teljesen el nem olvad. Fontos, hogy nem szabad porszerű állagúnak tűnjön a keverék, sokkal inkább prézlis, morzsás textúrát kell kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, tegyük félre.
- Egy elektromos keverőgép táljában közepes sebességen keverjük össze a vajat, a cukrot és a barnacukrot nagyjából 3-4 percig, amíg könnyű és habos állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, és közepes sebességgel keverjük jól össze.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá a felét a keverőgéphez, és alacsony fokozaton keverjük össze. Közben lassan, egyenletesen öntsük hozzá az írót, és addig keverjük, míg homogénné válik. Adjuk hozzá a száraz hozzávalók maradékát és keverjük jó alaposan össze.
- Ezt követően öntsük a tészta felét a már előkészített tortaformába és egyenletes rétegben terítsük el. Szórjuk a morzsakeverék körülbelül felét egyenletes a tésztára, majd ezt ismételjük meg még egyszer. Tegyük a tortát a már előmelegített sütőbe, és süssük nagyjából 35-40 percig. Hűtsük ki a tortát teljesen a formában, majd óvatosan szedjük ki a tortaformából és tegyük át egy vágódeszkára. Tálalás előtt szeleteljük fel.
(Forrás: All Recipes)