szita, liszt
Fotó: Shutterstock

Miért kell sütés előtt átszitálnunk a lisztünket? Elmondjuk!

A konyhai eszközök modernizációja nagy mértékben megkönnyítette a sütés folyamatát az egész világon. Egyes receptek azonban még ma is ragaszkodnak az olyan régmúltból származó hagyományokhoz, mint például a liszt átszitálása. Bár gyakran feleslegesnek tűnhet ez az extra lépés – ráadásul az eszköz tisztítása is nehéz , valójában jelentősen befolyásolhatja az elkészült sütemény állagát.


A modern technológiai eljárások megjelenése előtt a szitálás gyakorlatilag elengedhetetlen folyamat volt, mivel a liszt gyakran apró köveket, bogarakat tartalmazhatott. Ám a mai malomipari, valamint élelmiszerbiztonsági előírásoknak köszönhetően azonban már ilyenre nem igazán van példa.

Jelenleg a szitálásra két, teljesen más okból van szükség: a kisebb csomók eltávolítása és a száraz összetevők levegőztetése miatt. Utóbbi különösen akkor fontos, ha olyan süteményt készítünk, amelynek könnyed állagúnak kell lennie, mint például a piskóta.

Mikor ne hagyjuk ki?

Egyes összetevők, mint például a kakaópor, porcukor, süteményliszt, sütőpor, mandulaliszt, hajlamosak a csomósodásra. Ha sokáig állnak a kamrában, idővel apróbb, kemény csomók képződnek bennük, amit nem feltétlen veszünk észre sütés közben, csak amikor már ráharaptunk egy kemény darabkára. Éppen ezért minden használat előtt érdemes a szita használata.

Érdekesség, hogy a legtöbb pék általában átszitálja a száraz összetevőket (például a lisztet, a sütőport és a fűszereket), aminek köszönhetően sokkal egyenletesebben oszlik el a tésztában.

Milyen szitát használjunk?

Az üzletekben többféle típusút beszerezhetünk, a modernebb fajták már digitális kijelzővel rendelkeznek, melyek képesek jelezni a szemcsék finomságát. Ám a legáltalánosabb és legelterjedtebb a hagyományos apró szemcséjű szita, amin egyszerűen, pár mozdulattal átszűrhetjük a lisztet. Vásárlás során arra figyeljünk, hogy minél nagyobb a szemszám, annál finomabban szűri meg az adott alapanyagot.

Forrás: Food & Wine

A figyelmetekbe ajánljuk