fudge

Akár karácsonyi ajándéknak is tökéletes – így készül a fudge!

A karácsony közeledtével mindannyian azon gondolkodunk, mivel lepjük meg szeretteinket, ami nemcsak személyes, de szívhez szóló is. Mi lehetne jobb választás, mint egy házi készítésű, mennyei édesség, ami ráadásul egyszerűen elkészíthető? A fudge, vagyis az omlós tejkaramella az ünnepi szezon egyik legnagyobb kedvence lehet.


Hozzávalók:

  • 125 g sózott vaj
  • 397 g sűrített tej
  • 460 g muscovado cukor
  • 150 ml tej
  • 2 teáskanál vanília paszta

Elkészítése:

1. lépés

Vajazz ki egy 20 cm-es négyzet alakú tepsit, majd béleld ki sütőpapírral. Egy nagyobb lábasba tedd bele a vajat, a sűrített tejet, a cukrot és a tejet, majd alacsony lángon kezdd el melegíteni. Folyamatosan kevergesd, amíg a cukor teljesen feloldódik.

2. lépés

Emeld a hőfokot, és forrald fel a keveréket. Hagyd gyöngyözve forrni körülbelül 10 percig, közben folyamatosan keverd, amíg a massza eléri a 115°C-ot (cukor- vagy maghőmérővel mérve). Vedd le a tűzről, és hagyd visszahűlni 110°C-ra. Ezután add hozzá a vaníliát, majd keverd át robotgépben vagy elektromos kézi habverővel, amíg a massza 60°C-ra hűl. Ez segít széttörni a nagyobb cukorkristályokat. A kész fudge sűrű és matt felületű lesz.

3. lépés
Kanalazd a masszát az előkészített tepsibe, majd egy kanál segítségével simítsd el a tetejét. Hagyd teljesen megszilárdulni, majd vágd kockákra. Légmentesen záródó dobozban akár három hétig is eltartható.

A figyelmetekbe ajánljuk