90 éve született Neil Armstrong, az ember, aki elsőként járt a Holdon

90 éve született Neil Armstrong, az ember, aki elsőként járt a Holdon

Ha Neil Armstrong megélte volna a 90. születésnapját, talán ő lett volna az egyik legboldogabb a NASA és a SpaceX történelmi küldetése miatt. Valószínűleg ő sem gondolta volna, hogy több mint 50 évvel a Holdra lépése után is csak próbálkoznak megközelíteni az akkori teljesítményét.


A túlélő

Instagram/neilarmstrongofficial

A hidegháború alatt az Egyesült Államok lényegében minden versenyt elveszített a Szovjetunió ellen az űr meghódításáért. 1961-ben azonban az akkori elnök, John F. Kennedy meghirdette a mára már jól ismert Apollo-programot, aminek célja az volt, hogy a Holdra elsőként amerikai űrhajós léphessen.

Az akkor már űrhajósként szolgáló Armstrong számos bevetést csak nagy szerencsével élt túl. A koreai háborúban repülőgépe ütközött egy direkt erre a célra használt kifeszített huzallal, később parancsnokként már Gemini-8 űrhajóján hibásodott meg az egyik hajtóműve, illetve egy holdkompról is kapitulálnia kellett tűzeset miatt, de az összes kalandot ép bőrrel megúszta.

Apollo-11

A kritikus helyzetekben is helytálló Armstrong bizonyított eleget ahhoz, hogy őt válasszák az Apollo-11 parancsnokának 1969-ben, aminek célja a Holdra szállás volt. Július 16-án, 14 óra 34 perckor elkezdődött a történelem: Neil Armstrong, Edwin E. Aldrin és Michael Collins elindult a Hold felé. Három nappal később már Hold körüli pályára állt az Apollo legénysége, majd a Sas névre keresztelt holdkomppal megkezdték a landolást.

A leszállás majdnem tragédiába fulladt: a landolásra szánt terület – Nyugalom Tengere – közel sem úgy nézett ki, mint ahogyan otthonról elképzelték. Göcsörtös felülettel és hatalmas kövekkel szembesültek Armstrongék, akik emiatt percekig manővereztek a leszállás előtt, ami kis híján az üzemanyaguk és életük árába került. Mint ismeretes, végül bejelentették: a Sas leszállt.

„Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek"

M\u00e1r a Holdon

Unsplash/History in HD

Másnap Armstrong történelmet írt: első emberként a Hold felszínére lépett, és elmondta híres mondatát. Fél milliárd ember követte élőben az amerikai zászló kitűzését, és ahogyan Armstrongék ugráltak és futkároztak a bolygón. Július 14-én tértek vissza a Hawaii-szigetek közelében landolva. Armstrong később megkapta a létező összes kitüntetést, amit űrhajós megkaphat. Egy szívműtét utáni komplikációban hunyt el 2012. augusztus 25-én.

A figyelmetekbe ajánljuk