A Hold felszíne.

Holdi talajminták segítségével tettek forradalmi felfedezést a kínai kutatók

A kínai Nanjing Egyetem kutatócsoportja szerint a holdi talaj felhasználható lenne a Holdon való hosszú távú emberi túlélés támogatására, mivel olyan földönkívüli túlélési forrásokat biztosít, mint az oxigén és az üzemanyag.


A tudósok pénteken a Joule című folyóiratban tették közzé kutatásukat, amelyben a 2021-es kínai Csang'e-5 küldetés során gyűjtött mintákat elemezték. Ez volt az első misszió 40 év óta, amely friss holdi talajt hozott vissza a Földre.

A csapat szerint a minta megkönnyítheti a Holdra és azon túlra irányuló felfedezéseket, amennyiben képesek lesznek a szén-dioxidot nagy mennyiségben más erőforrásokká alakítani.

A SciTechDaily rövid, 40 másodperces klipje jól illusztrálja az új kutatók által használt fotovoltaikus módszert működés közben.

Kína eredményei az űrben természetesen jó dolognak számítanak. Nagyszerű, hogy olyan részleteket tudunk meg, amelyek segíthetnek a túlélésben, amikor ismét eljutunk a Holdra. Még jobb, hogy egy korábbi, Kína közelgő holdi küldetéseiről szóló jelentés szerint az ország fontolóra venné az együttműködést másokkal.

Az USA és Oroszország egyhamar biztosan nem jönnek ki egymással, és az ISS fedélzetén az utóbbi időben drámainak tűnik a helyzet. A sikeres küldetések valószínűleg továbbra is különböző országok űrhajósait fogják egyazon űrhajókon és állomásokon elhelyezni, így ha Kína mindenkit össze tud hozni, és hasznos holdi szakértelmet kínál, az a globális űrkutatási szakma számára is jól jöhet.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk