Félhold.

Az Apollo-17 által közel fél évszázaddal ezelőtt a Földre hozott holdkőzet új információkat tár fel a Hold összetett történetéről.


A NASA Apollo-17 missziója 49 évvel ezelőtt hagyta el a Holdat, hogy visszatérjen a Földre. Egy új tanulmányban a kutatók egy olyan holdkőzetet vizsgáltak, amelyet az Apollo-17 űrhajósai gyűjtöttek be.

A tudósok a „troktolit 76535" néven ismert kőzet összetételének mérésével olyan mintázatokat találtak, amelyek a Hold története során egy 20 millió éves lehűlési időszakra utalnak, ami ellentmond a holdi evolúcióval kapcsolatos korábbi elképzeléseknek.

Eredményeink arra késztetik a holdtudományi közösséget, hogy új szemmel vizsgálja meg, hogyan alakult ki ez a minta, valamint a hozzá tartozó Apollo-minták

– mondta William Nelson, a Mānoa-i Hawaii Egyetem kutatója, az új tanulmány vezetője a Space.com-nak.

A kutatócsoport éppen foszfort mért a mintában, amikor érdekes kémiai változásokat találtak a kőzet ásványszemcséiben, amelyek között olivin és plagioklász ásványok is vannak.

Hozzátette, hogy a csoport tagjai úgy találták, hogy ezek a szemcsékben lévő eltérések „nem maradhattak fenn olyan sokáig, mint korábban gondolták".

Eddig úgy gondolták, hogy valamikor a Hold a keletkezése után egy 100 millió éves lehűlésen ment keresztül. De ezt a mintát megvizsgálva azt állítjuk, hogy nem lehetett több mint 20 [millió év], amíg ez a minta a teljes megszilárdulásig lehűlt"

– mondta Nelson.

Ez a felfedezés 80 millió évvel változtatja meg a Hold történetéről és evolúciójáról alkotott elképzeléseinket.

Forrás: Space.com

A figyelmetekbe ajánljuk