natasha hughes herczeg ágnes
Fotó: Bácsi Róbert László

Natasha Hughes és Herczeg Ágnes: a borvilág meghatározó egyéniségei

A magyar nőknek azt üzenem: higgyenek magukban!

Két sikeres, magabiztos nő: egy brit Master of Wine és egy magyar borakadémikus. Mindketten húsz éve vannak a pályán; most arról vallanak, hogy elismert szakemberként és nőként milyen tapasztalatokat szereztek a borvilágban.


Az igazán fontos pozíciókban még mindig több a férfi

Natasha Hughes

Natasha Hughes MW

Fotó: Bácsi Róbert László
Natasha Hughes, Master of Wine
Húsz éve dolgozik a borszakmában; 2014-ben szerezte meg a Master of Wine (MW) címet, 97. nőként. Szabadúszó újságíróként több vezető magazinban és online portálon publikál; független tanácsadóként dolgozik, rendszeresen bírál borversenyeken, és oktatóként, mentorként is aktív.


Natasha Hughes: Bár a Master of Wine kurzusokon a hallgatóság felét nők teszik ki, és egyre növekszik a nők aránya a címet megszerzők körében, a borvilágban még mindig azt látom, hogy az igazán fontos pozíciókban több a férfi. Ha a brit importőr, kereskedő cégeket nézzük, a vezetőségben leginkább csak férfiakat látunk: a vezérigazgatók, az ügyvezetők, a pénzügyi igazgatók szinte mind férfiak. A média és az oktatás terén jobb a helyzet, de hát ezek hagyományosan sokkal inkább „nőbarát" területek, mint a kereskedelem. Az értékesítő csapatok vezetői is jellemzően férfiak, ahogy a nagyobb pincészetek szőlészei, főborászai is. Kivételt a családi borászatok képeznek: itt már a nők is lehetőséget kapnak, hiszen egyáltalán nem törvényszerű, hogy automatikusan a legidősebb fiúnak adják át a stafétát.

A borvilág véleményvezérei

Ha az a kérdés, hogy kinek a szava számít, akkor Jancis Robinson vitathatatlanul a királynő. Nagyon büszke vagyok a barátnőmre, Fongyee Walkerre, aki Kína első MW-je; az amerikai piacon ugyanakkor erős a férfi dominancia, még akkor is, ha Robert Parker befolyása sokat csökkent. A WSET (Wine and Spirit Education Trust – a szerk.) intézményét férfi vezeti, de az oktatók nagy része nő; az ő szerepük is meghatározó, még ha egy sokkal kevésbé szembetűnő, személyesebb módon is. A Master of Wine Intézetnek több női elnöke is volt, az Intézet tanácsában pedig kiegyenlített a férfiak és a nők aránya.

​A nő, ha bort készít

Nagyon nehéz lenne bizonyítani, hogy létezik egyértelműen felismerhető, tipikus női vagy férfi borkészítési stílus. Sokkal inkább a borász személyisége az, ami befolyással bír a stílusra. Egy csendesebb, szerényebb borász visszafogottabb borokat készít, miközben egy harsányabb, erőteljes személyiség a borokban hasonlóképp jelenik meg. Kérdéses, hogy vannak-e „női borok", ugyanakkor az általam kóstolt legelegánsabb és legprecízebb borok készítői nők; de nem gondolnám, hogy ennek a nemhez van köze.

​A nők azt jegyzik meg, hogy mit csináltak rosszul

A tanítványaim körében azt tapasztalom, hogy a férfiak magabiztosabbak és arra fókuszálnak, amiben jók. Az egyik női mentoráltammal a második sikertelen vizsgája után beültünk egy italra; próbáltam megérteni, mi csúszhatott félre, hiszen tudtam, hogy a felkészültsége és a képességei alapján jobb eredményt kellett volna elérnie. A beszélgetés során kiderült, hogy pontosan tudta, mely kérdésekre adott rossz választ, de azt nem, hogy melyikeket válaszolta meg jól. A nők azt jegyzik meg, hogy mit csináltak rosszul, és ezen rágódnak, míg a férfiak sokkal inkább azt emelik ki, hogy miben jók. Egy sikeres vizsgához elengedhetetlen az egészséges önbizalom, másképp már eleve hátrányból indulunk. A női tanítványaimat tehát arra bátorítom, hogy ismerjék fel az erősségeiket és azt is, ha sikerül fejlődniük!

Egy jó tanárnak pszichológusnak is kell lennie, hiszen az emberek más-más módon tanulnak. Van, akinek ösztönzés, bátorítás kell, másnak hátbaveregetés, megint másnak építő kritika. Én nem hiszek a folyamatos dicséretben, ahogy az állandó negatív visszajelzésben sem. Az arany középút a támogató hozzáállás és az őszinteség. A legjobb diákok a helyreigazítást elfogadják, és tanulnak a hibákból.

​Egyenlő esélyek?

Szerencsésnek érzem magam, hogy akkor kezdtem el dolgozni a borkereskedelemben, amikor már sokkal elfogadottabb volt a nők jelenléte ezen a területen is, mint korábban. A borágazatban sosem tapasztaltam előítéletet a nememre vonatkozóan – más iparágban viszont igen. Az Egyesült Királyságban, ha erős vagy, tehetséges és elszánt, akkor senki nem nézi, hogy nő vagy-e vagy férfi. Bár sosem éreztem magam női mivoltom miatt diszkriminálva, tudom, hogy a brit újságírók A-listáján túlnyomórészt olyan férfiak szerepelnek, akik közös programokon vesznek részt, együtt néznek rögbimérkőzéseket vagy járnak focimeccsre. Voltak próbálkozások hasonló, a networking-lehetőségeket támogató női szerveződések kialakítására, de ezek valahogy mégsem működnek igazán jól. A borvilág „alfa-nőstényei" nem lógnak együtt, nem járnak közösen színházba vagy vacsorázni. A magyar nőknek azt üzenem: higgyenek magukban és a képességeikben; találják meg azokat az embereket, akik hasonlóan gondolkodnak és keressék az együttműködés lehetőségeit, mert csapatban mindig erősebbek vagyunk, mint magunkban.

Herczeg Ágnes: Az inspiráció sok helyről érkezik

Herczeg \u00c1gnes

Herczeg Ágnes

Fotó: Bácsi Róbert László

Herczeg Ágnes DipWSET
2000-ben kezdte boros karrierjét és az elmúlt két évtizedben számos területen bizonyított: dolgozott borkereskedésben, vezetett borászatot, boriskolát, több könyvet is írt. Jelenleg tanácsadóként segíti számos borászat munkáját; a Lidl Magyarország márkanagykövete,

a Danubius szállodalánc borstratégiai tanácsadója, és a Budapesti Metropolitan Egyetem WSET képzésének szakmai vezetője. 2019-ben megkapta a WSET és az IWSC Future 50 díját - ez a szakma 50 legígéretesebb nemzetközi szakértőjének a listája.

Herczeg Ágnes: Az inspiráció sok helyről érkezik, és fontosnak is tartom a nyitottságot. A borvilágból az egyik legnagyobb hatással Maggie Henriquez van rám. Szeretem az energiáját, a személyiségét. Többször volt szerencsém találkozni és beszélgetni vele, de az is nagyon inspiráló, ha az előadását hallgatom, vagy egy interjút olvasok vele. Szeretek más ágazatban dolgozó kreatív és naprakész emberekkel is beszélgetni, akik kimozdítanak a „boros burokból". Nagyon sok ötlet és gondolat születik ezekből a beszélgetésekből is.

Sokat olvasok, és járom a nemzetközi konferenciákat, amelyek szintén új dimenziókat nyitnak meg, köztük olyanokat is, amelyekre korábban talán nem is gondoltam. A családom is nagyon inspirál a mindennapokban. Rengeteg új nézőpontra mutat rá a párom és egész más típusúakra a gyerekek, de ezek egyformán fontosak és hatással van a munkámra. A hétvégén például pont a lányom bátyjától jött egy olyan mondat, amelynek köszönhetően most pár dolgot élesen másként fogok csinálni. Egyébként számomra a nehézségek és a problémák is ösztönzőek tudnak lenni, hiszen ezek azok a helyzetek, ahol a legnagyobb kreatív energiákat kell megmozgatni.

​Kötelességünk egymást segíteni

boros egyenlito

Boros Egyenlítő

Fotó: Bácsi Róbert László

Amikor 2011-ben a Gróf Buttlerhez kerültem vezérigazgatóként, nyílt levélben kérdőjelezték meg a szakértelmemet, a felkészültségemet, az emberi és erkölcsi alkalmasságomat. Többen azt gondolták, hogy a kinevezésem csak egy rossz vicc; ízetlen tréfák keringtek arról, hogy mit nyelek le és mit köpök ki... és hogy biztosan a férjem vett nekem egy birtokot, mert fiatal nőként nyilván nem saját erőmből kerültem egy ilyen pozícióba. Kemény időszak volt, és egyben nagyon tanulságos is. A támadások, a nehézségek azonban csak megerősítettek. Ezekre akkor annyi volt a válaszom, hogy adjanak egy évet, és nézzük meg a vélt dolgok helyett a tényeket. Ez alatt az egy év alatt kialakítottuk a kínai piacunkat, a chardonnay-nk Heston Blumenthal londoni éttermében a hónap bora lett, és megszületett az új márkánk. Megtanultam, hogyan kezeljem az ilyen helyzeteket, ez pedig ahhoz is erőt ad, hogy más nőknek segíthessek.

Nőként sokkal jobban át tudjuk érezni a mindennapi nehézségeket, és tudjuk egymást támogatni. Rengeteg erő szabadul fel akkor, ha a problémát megosztjuk és elkezdünk beszélgetni, kapcsolatokat építeni. Van mit tanulnunk a férfiaktól: nézzük csak meg az angol klubokat, amelyek mindig is az üzleti élet fontos találkozásainak színterei voltak. Nekem nagyon sokat jelentett pár évvel ezelőtt, amikor az Egyenlítő Alapítványhoz csatlakozhattam. Egy-egy szó vagy visszajelzés rengeteg erőt tud adni, és az is sokat jelentett, hogy jó mintákat láttam arra, hogy mások hogyan kezelik a mindennapok problémáit akár a munka, akár a magánélet területén. Ma már az Egyenlítőn belül egy külön boros csapatunk van, ahol olyan témákat beszélünk át, amelyek nekünk, a borágazatban dolgozó nőknek relevánsak. Ennek is köszönhető, hogy sokkal jobban ismerjük egymást, és figyelünk egymásra. Hasonlóan szuper dolog a Szabó Edit nevével fémjelzett, minden márciusban megrendezésre kerülő Gyengébb? Nem! Nőnapi borkóstoló, ahol a női borászok kóstoltatják a legszebb tételeiket. Ez nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is egyre fontosabbá válik.

A figyelmetekbe ajánljuk