Őrülten szexi túlélő, aktivista csúcs-séf, befolyásos szerző
A gasztronómia világa a legkevésbé sem nőies közeg. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, bőven akadnak inspiráló történetek ezen a területen is. Ismerjék meg kétrészes sorozatunk három újabb főszereplőjét!

A ráktól a sikerlisták éléig

n\u0151k a gasztron\u00f3mi\u00e1ban

Kris Carr

Kris Carr a New York Times és az Amazon bestsellerlistájának élén is megfordult, a legtöbben a rákkal való küzdelme révén ismerik a nevét. 2003-ban gyakorlatilag kimondták a halálos ítéletét: a kór egy ritka, gyógyíthatatlan és előrehaladott formáját diagnosztizálták nála, a tumor a máját és a tüdejét is megtámadta. Küzdelmeit a Crazy, Sexy Cancer nevű könyvben és az azonos című dokumentumfilmben mutatta meg a nagyvilágnak, mely utóbbinak rendezője és egyben főszereplője is. Hosszú utat tett meg, míg állapota stabilizálódott; ebben pedig nagy szerepet tulajdonít a táplálkozásnak. Korábbi életmódját maga mögött hagyta, a partik és a gyorséttermek világát meditációra és vegán ételekre cserélte. Gyógyulását követően, melyet többek között életmódváltásának tulajdonít, több könyve jelent meg. Történetének dokumentálása mellett szakácskönyveket is írt, ezekben egészséges és házias fogások recepejeit osztja meg olvasóival.

Őrült és szexi

Az aktivista séf

n\u0151k a gasztron\u00f3mi\u00e1ban

Dominique Crenn

Getty Images

A csúcséttermek világa továbbra is az egyik legférfiasabb terület. Dominique Crenn azonban mindent elért, amit a szakmában csak lehet: San Franciscóban található éttermével 2012-ben ő volt az első nő Amerikában, akit a Michelin-kalauz két csillaggal jutalmazott, majd 2018-ban megkapta a harmadikat is. Volt már a világ legjobb női séfje, és Atelier Crenn nevű helye szerepel a világ ötven legjobb éttermének listáján. Crenn sikerei lenyűgözőek, mégis számos dolog akad, ami még ezeknél is izgalmasabb. Az eredetileg Versailles-ból származó nőt szülei 18 hónapos korában fogadták örökbe. Az ételekkel való foglalatosságát művészetként is értelmezi, és nyíltan hirdeti, hogy a valódi rocksztároknak igazából nem a séfeknek, hanem a farmereknek kellene lenniük. A nyíltan leszbikus aktivista számára három igazán fontos kulcsszó létezik: az emberiesség, az egyenlőség és az anyatermészet. 2019 óta többek között fenntarthatósági okokra hivatkozva hal és tenger gyümölcsei kivételével nem szolgál fel húst az éttermeiben.

Tökéletes összhangban

Egy könyv mind felett

n\u0151k a gasztron\u00f3mi\u00e1ban

Samin Nosrat

Getty Images

Nem túlzás azt állítani, hogy Samin Nosrat az a nő, aki megváltoztatta mindazt, amit az ételekről tudunk. Só, zsír, sav, hő: négy pofonegyszerűnek tűnő dolog, mégis kimeríthetetlen téma. A perzsa séf 2017-ben ezzel a címmel megjelent könyve nem klasszikus szakácskönyv, hiszen alapjaitól kezdve, a négy fő tényezőn keresztül, könnyen érthető módon magyarázza el, hogy mitől lesz egy étel finom. A könyvből végül egy négyepizódos Neflix-sorozat is készült, amiben a szerző kalauzol végig az elemi hozzávalók rejtelmein. A könyv számos díjat bezsebelt az elmúlt években, sőt, a szerző 2019-ben felkerült a New York Times által közzétett száz legbefolyásosabb ember listájára.

Só, zsír, sav, hő - ettől lesz az étel ellenállhatatlan

Szerző: Budai Zsanett

A figyelmetekbe ajánljuk