SpaceX  asztronauták

Május 30-án – magyar idő szerint 21 óra 22 perckor – Elon Musk és a SpaceX történelmet írt, mi pedig betekinthettünk az űrutazás jövőjébe. Azóta egyre több részlet derült ki a fantasztikus űrprogramról, például hogy hogyan készült az űrhajósok öltözéke.A rendszer része

A SpaceX Falcon 9 típusú hordozórakétájának sikeres fellövésével a Crew Dragon űrhajó eljutott a Nemzetközi Űrállomáshoz, fedélzetén két NASA-űrhajóssal, Bob Behnkennel és Doug Hurleyvel. Mint ahogy a fenti videóban is elhangzik, az öltözékek megtervezésénél elsődleges volt a biztonság és a kényelem, mindemellett a dizájnerek az űrhajó szerves részeként alkották meg őket.

Divat az űrben

SpaceX \u0171rhaj\u00f3s

SpaceX

A bukósisak természetesen a fejet védi, de itt találhatók a mikrofonok és azok a szelepek is, amelyek a ruhában érezhető nyomást optimalizálják. A kesztyűk érintőképernyő-kompatibilisek, a széken található biztonsági öv pedig egyfajta köldökzsinórként is funkcionál: az elektronikától kezdve a kommunikációs csatornákon keresztül, az oxigénellátást is biztosítja.

„Ez nem csupán egy ruha, hanem egy nagyon személyes dolog: az egyik kifejezetten Bobnak a másik Dougnak készült" – állítja Chris Trigg, a SpaceX űrruha- és felszerelés menedzsere, aki kiemelte azt is, hogy az űrruha nem pusztán egy viselet, hanem a SpaceX-rendszer része.

A ruha szabását és dizájnját José Fernández tervezte, aki korábban olyan filmek ruhatervezője volt, mint például a Men In Black, a Vasember vagy a Fekete Párduc. A dizájner a SpaceX-ruhák tervezésekor is egy új filmet képzelt maga elé. Ahhoz képest, amit Elon Musk egyik 2017-es Instagram-posztján bemutatott, formailag nem sok minden változott a ruhákon. Ha végignézzük a NASA elmúlt 50 évének űrhajós ruháit, egyértelművé válik, hogy most, a magán űrrepülés kezdetén az is fontos szempont, hogy ezek a ruhák divatosak is legyenek.

A figyelmetekbe ajánljuk