Az űrhajósok agyát vizsgáló kutatás során jutottak erre a megállapításra.


Felfedezhetők struktúraváltozások

\u0171rutaz\u00e1s \u0171rhaj\u00f3s \u0171r

Unspalsh.com/Adam Miller

Az űrhajósok agyáról készült háromdimenziós felvételeket vizsgáltak egy kutatás során és azt állapították meg, hogy a fehér és szürkeállomány is megnövekedett olyan agyi területeken, amelyek szorosan kapcsolódnak a mozgás szabályozáshoz.

A különböző hatások közül az egyik legmegterhelőbb a súlytalanság, még akkor is, ha a gravitáció szorításában élnek az űrutazók. A kozmonauták agyáról a kiküldetésük előtt és után is készültek felvételek, ezeken az látszik, hogy a gerincvelő folyadék rendezi át az agy szerkezetét, úgy, hogy az felnyomja az agyat a koponya tetejéhez és kitágítja a folyadékkal telített üregeket. A gerincvelői folyadék felgyűlhet a szem mögötti területen is, ami előidézheti a közel látás romlását az űrhajósoknál, amit Sansnak neveznek, írja a qubit.hu cikke.

Az űrkutatáshoz kapcsolódó friss hír, hogy Elon Musk például 10 éven belül 1000 vagy évente 100 rakétát tervez megépíteni a SpaceX dél-texasi központjában - számoltunk be róla nemrég a cikkünkben.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk