​Space Perspective űrballon

Egy szédületes léghajó hamarosan utasokat fog repíteni a világűr határára: akár már 2021-ben útjára indulhat.


A Space Perspective nevű startup kalandvágyó utasokat vár a felejthetetlen kiruccanásra. A cél nem új, de a megvalósítás igen: nem fognak űrhajót vagy űrrepülőt használni a Föld körüli pálya eléréséhez, hanem egy óriási ballonnal repülnek fel. A floridai (Cape Canaveral-i) cég Neptun Űrhajó névre keresztelte a masszív, nagy teljesítményű légi eszközt, amelynek nyomáskiegyenlített kabinjában összesen nyolc utast és egy pilótát tud szállítani. Jövő év elején kezdődnek a pilóta nélküli tesztrepülések.

Irány a sztratoszféra!

\u200bSpace Perspective \u0171rballon

Space Perspective

Tulajdonképpen nem egészen űrrepülésről van szó, de a jármű a lehető legközelebb megy a kozmoszhoz, jóval magasabb, mint az utasszállító repülőgépek. A ballon mérete egy futballstadion nagyságához közelít. Az indulás a NASA Kennedy Űrközpontjából történik majd, és a jármű 31 kilométer magasságig meg sem áll.

Páratlan kilátás

\u200bSpace Perspective \u0171rballon

Space Perspective

A „végállomáson" két órát tölthetnek el az utasok, páratlan perspektívából csodálhatják meg a Földet és a végtelen kozmosz szépségét. Az egész utazás 6 órát ölel fel: két óra az odaút a sztratoszféráig, ugyanennyi visszafelé is, az óceáni landolásig, közben szintén két óra marad a varázslatos látvány kiélvezésére. A Neptun Űrhajó nem csak embereket, hanem kutatási eszközöket is eljuttat majd az űrbe. „Hosszú kihagyás után néhány hete tért vissza az amerikai expedíció az űrből, az emberek régóta nem voltak ennyire izgatottak az űrutazással kapcsolatban" – mondja Taber MacCallum, a cég vezetője, aki szerint egy kis erőfeszítéssel teszik lehetővé, hogy egy páratlan szögből láthassák az utazásban résztvevők a Földet. Még néhány teszt ugyan hátra van, de már most lehet helyet foglalni az űrballonra a cég weboldalán. Egy jegy nagyjából 60 ezer dollárba (kb. 18,5 millió forint) kerül.

A figyelmetekbe ajánljuk