Kiderült pontosan mikorra halasztják a SpaceX űrhajójának kilövését!
Forrás: NASA

Kiderült pontosan mikorra halasztják a SpaceX űrhajójának kilövését!

A rossz időjárás miatt mégsem indították útnak tegnap a floridai űrállomásról a SpaceX magánvállalat űrhajóját, amely amerikai asztronautákat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra. De már megvan az új időpont a kilövésre!


Az űrutazást a trópusi vihar és a tornádóriadó miatt szombatra halasztották. Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA) nem önerőből, hanem először a történelemben egy magánvállalkozással, Elon Musk cégével – akit a Tesla autógyártó vezéreként ismernek sokan - közösen indította volna asztronautáit az űrbe. A Musk tulajdonában lévő SpaceX Crew Dragon űrhajójának fedélzetén Robert Behnken és Douglas Hurley veterán űrhajósok várták az indulást. A helyszínen megjelent Donald Trump amerikai elnök és a first lady, Mike Pence alelnök és a felesége, valamint Elon Musk is.

A küldetést az Egyesült Államokban történelmi eseménynek minősítik, mivel utoljára kilenc évvel ezelőtt járt amerikai a világűrben. Az indítás elhalasztását sok izgalom előzte meg, hiszen Florida keleti partvidékén szerda reggeltől folyamatosan trópusi vihar pusztított, az országos meteorológiai szolgálat pedig kora délután tornádóriadót is kiadott.
Jim Bridenstine, a NASA vezetője a Twitteren, majd televíziós interjúkban az utolsó pillanatokig bizakodó volt, hogy a mostoha idő ellenére is fellőhetik az űrhajót.

„Az amerikai űrkutatás új hajnala virradt ránk" - fogalmazott a Fox televíziónak adott interjújában, kiemelve annak a jelentőségét, hogy ez lesz az első, magánvállalkozással közösen indított misszió, s az űrhajó fedélzetén végzendő kutatásokkal komolyan hozzájárulhatnak több tudományág, köztük az orvostudomány fejlődéséhez is.

„Az űrhajózás kereskedelmiesítése a várakozásainkat is felülmúló pozitív eredményeket hozott" - hangoztatta a NASA vezetője.

A meghiúsult kilövés ne szegje senkinek kedvét, szombaton, egészen pontosan 21:22-kor újra megkísérlik a kilövést. Addig is, ha kipróbálnánk mit fognak átélni az űrhajósok, egy online szimulátor segítségével kipróbálhatjuk az űrhajót!

A figyelmetekbe ajánljuk