Föld

A korai Föld nem lett volna igazán ideális hely egy mai földlakó számára.


Körülbelül 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Föld csak egy forró, teljesen újonnan kialakult bolygó volt. A Theia - egy Mars méretű objektum – erős belecsapódással érkezett a Föld felszínébe, és darabokat szakított le róla, ráadásul több ezer fokosra hevítette a bolygót.

naprendszer

Unsplash/Allan Cole

Körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer egy olyan periódusába ért, mely során a bolygókat rendszeresen érték meteorit becsapódások. Ebben az időszakban Földünk forró maradt, felülete pedig megolvadt.

Eközben a Nap, bár sokkal halványabb és hűvösebb volt, mint a ma ismert változata, szörnyű fialatkori éveit élte át, hatalmas fellángolásokkal és vad napszelekkel terítette be az űrt. Ilyen körülmények között csoda, hogy a Földnek sikerült megtartania úgy a légkörét, hogy azon élet fejlődhessen ki.

Valószínűleg köszönetet mondhatunk a Theilának is ebben: becsapódásakor darabokat szakított le bolygónkról, melyekből később kialakult a Hold, melynek mágneses tere megvédhette volna a Földet a Nap erős kitöréseitől.

"Úgy tűnik, hogy a Hold jelentős védőgátat jelentett napszéllel szemben, ami kritikus jelentőségű volt a Föld szempontjából, hiszen így tudta fenntartani a légkörét"

– mondta Jim Green fizikus, a NASA vezető tudósa és az új tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert oldalon.

A figyelmetekbe ajánljuk