Az élettérből derűs szentélyt alakíthatunk ki, ha odafigyelünk többek között a színekre, illatokra és a világításra.


A tavaszi takarítás idején átgondolhatjuk, miken változtatnánk szívesen lakásunk belső terében. Íme, néhány ötlet a kezdéshez.

1. Használjunk színeket!

Egy friss szobafestés megváltoztathatja egész otthonunk hangulatát.

Glen Hyman, a Great House Design munkatársa szerint ragaszkodjunk a lágy színekhez az élénk színek helyett. Elmondása alapján a rózsaszín és a zsályaszürke jelenleg nagyon divatos színek és jól kiegészítik egymást. A rózsaszín meleget ad a szobának, míg a hűvös szürke kiegyensúlyozza ezt, ami nagyon megnyugtató.

Ha nincs kedvünk festeni, a színes kiegészítők, textíliák is feldobhatják a teret. Beszerezhetünk néhány színes párnát vagy törölközőt. Próbáljunk ki ezekből megnyugtató zöld és lágy szürke árnyalatokat.

2. Szerezzünk be funkcionális kiegészítőket!

Ami az otthoni kiegészítőket illeti, Karen Thomas, a Marks & Spencer otthoni és szépségápolási tervezésének vezetője azt javasolja, hogy adjunk hozzá egy-egy funkcionális elemet a lakásunkhoz, csökkentve a rendetlenséget a nagy forgalmú területeken. Ami a konyhát illeti, az elegáns üveg tárolók remekül néznek ki és megkönnyítik a mindennapi sütés-főzést is.

3. Legyenek illatok a lakásban!

A nyugodt, kellemes környezet kialakításának érdekében beszerezhetünk illatos gyertyákat, diffúzorokat is. Ha még nem tudjuk, hol kezdjük ezt el, próbáljuk ki a citrusos illatokat, például a bergamottot és a mandarint. Ezek ideálisak a felpezsdítéshez. A levendula és kamilla ugyanakkor segítenek ellazulni.

4. Gondoljunk a fényre is!

Bár mindannyian tudjuk, hogy a világítás döntő lehet a hangulat megteremtésében, ez a lakberendezés gyakran figyelmen kívül hagyott eleme. A tökéletesen megvilágított tér egyensúlyának megteremtése bonyolult lehet.

Annak érdekében, hogy a lakás világos és nyitottabb legyen, lehet, hogy a fő mennyezeti lámpát kell lecserélni.

„A mennyezeti lámpa nagy szerepet játszik a helyiség megvilágításában, ezért funkcionálisnak (pl. nagy fénykibocsátás) és stílusosnak is kell lennie. A szabályozható lámpák ideálisak, így rugalmasabban módosítható a hangulat "

─ mondja Thomas.

Érdemes minden térben több lámpát használni, legyen egy álló és egy kisebb lámpa is legalább. A sarokba helyezés hasznos lehet, mert a fény visszaverődik a falakról.

5. Szerezzünk be növényeket!

Minden derűs térben természetesen megtalálhatóak a növények. A műnövények beszerzésére növekvő tendencia látható a lakberendezésben. Thomas szerint

"Mindannyian sokkal több időt töltöttünk bent, ezért van értelme, hogy minden eddiginél jobban szeretnénk csatlakozni a természethez."

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hol kezdjük, próbáljuk ki a valódi és a műnövények keverését, mivel gyakran lehetetlen észrevenni a különbségeket.

Ötvözzük a különböző típusú növényeket a jó hangulat megteremtéséhez.

(Forrás: Guardian)


A figyelmetekbe ajánljuk