Női kutató után kapja nevét a NASA egyik teleszkópja

Női kutató után kapja nevét a NASA egyik teleszkópja

Most még Wide-Field Infrared Survey Telescope-ként (WFIST) emlegetik, de a közeljövőben már a Nancy Grace Roman Űrteleszkóp lesz a neve a NASA egyik űrtávcsövének.


Az Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatala két okból döntött Roman neve mellett: a kutató az 1960-as és 1970-es években a NASA asztronómiai igazgatója volt, ebből kifolyólag pedig nagyon sokat dolgozott a WFIST elődjeként számon tartott Hubble űrteleszkópon – tudjuk meg az IFN Science beszámolójából. A NASA egyik tudományos munkatársa, Thomas Zurbuchen szerint, Roman olyan vezető volt, akinek elkötelezettsége hozzájárult ahhoz, hogy a NASA komolyan folytatta az asztrofizika területén végzett kutatásokat.

A neve megérdemel egy helyet a mennyben, amelyet olyan sokáig tanulmányozott" – tette hozzá Zurbuchen.

Roman vezette 1962-ben a NASA első sikeres csillagászati projektjét, a napkutató Orbiting Solar Observatory-1-et, majd ezt követően dolgozott a Cosmic Background Explore nevet viselő csillagászati műholdon, melynek feladata a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálata volt. Legismertebb munkája azonban mindvégig a már feljebb is említett Hubble űrtávcső volt, mely a közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban végzett észleléseket vizsgálja.

„Nancy visszafogott ember volt, de nagyon eltökélt, ha hitt valamiben. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy kiállt magáért a kezdeti években, amikor mindenki azt mondta neki, hogy a nők nem lehetnek csillagászok. Figyelmen kívül hagyta azokat az embereket, akik azt állították neki, hogy nem helyénvaló, vagy hogy a nők nem képesek fizikai tudományban dolgozni, és előrelépett a tanulmányaiban" – mondták 2018-ban elhunyt unokatestvérükről Laura Bates Verreau és Barbara Bates Brinker.

A figyelmetekbe ajánljuk