Sikeresen azonosították a Föld körül keringő titokzatos objektumot

Szeptemberi észlelésekor először aszteroidának hitték a tudósok, ám Paul Chodas, a NASA aszteroidaszakértője azt gyanította, hogy a titokzatos tárgy valójában a 1966-os sikertelen holdmisszió Surveyor-2 űrszondájának felső Centaur rakétafokozata.


És igaza is lett:

sejtését a hawaii infravörös teleszkóp segítségével, Vishnu Reddy, az Arizonai Egyetem szakértője vezette kutatócsoport igazolta. A Surveyor-2 leszállóegység ugyan belecsapódott a Holdba, a rakéta azonban elhaladt az égitest mellett és Nap körüli pályára állt űrszemétként.


A történet itt véget is érhetne, a kutatócsoport munkájával azonban nem csak a titokzatos objektum valós kilétét leplezték le, de felfedeztek egy másik, 1971 óta a Föld körül keringő Centaur rakétát is – tudjuk meg a 24.hu beszámolójából. A hawaii teleszkóp szintén szeptemberben észlelte a 2020 SO jelzésű, nagyjából 8 méteres objektumot, melynek méretei megegyeznek a rakétáéval: kevesebb mint 10 méter hosszú és nagyjából 3 méter átmérőjű.

A NASA aszteroidaszakértőjének gyanakvását egyebek között az keltette fel, hogy a tárgy csaknem kör alakú pályán kering a Nap körül, mely az aszteroidák esetében szokatlan, továbbá a kisbolygókra jellemzőnél kisebb sebességgel közelít a Föld felé.

Előrejelzése szerint az objektum nagyjából négy hónapig fog keringeni a Föld körül, miután a bolygó gravitációs csapdájába került november közepén, majd márciusban ismét visszaáll saját pályájára a Nap körül. Legközelebb 2036-ban tér vissza.

A figyelmetekbe ajánljuk