easter egg húsvéti tojás

Közeleg a húsvét, ha a családdal nem is lehetünk, tojást festeni még lehet, hogy szeretnénk. Ehhez mutatunk néhány környezetkímélő megoldást.


A tojásokat festés előtt alaposan mossuk meg vízzel, szappannal, hogy ne maradjon rajtuk zsír.

A tojás színének a fakítása ecetes vízzel történhet (fele víz, fele ecet). A kifújt tojásokat melegíthetjük is ebben a folyadékban.

A díszítéshez, amennyiben hagyományos, zöld alapanyagokkal dolgozunk, használjunk virágokat, fűszernövényeket, ilyen például az ibolya vagy a petrezselyem. A növényt szorosan a tojáshoz illesztve helyezzük egy régi harisnyába, ezt fogjuk megfesteni.

Ehhez érdemes természetes színezőanyagokat használni, mivel ezek nem árthatnak nekünk és a természetnek sem.

Két módszerrel festhetünk tojást. Vagy nem főzzük meg előtte és forró lében festjük őket, vagy megfőzzük és hideg festést alkalmazunk. Az előbbivel erősebb színeket kapunk, az utóbbi pedig biztonságosabb lehet, amennyiben gyerekekkel festünk.

A legerősebb színt akkor kapjuk, ha egész éjszakára benne hagyjuk a hideg színezőlében a tojást.

De milyen festékeket használjunk?

1.Vöröshagyma héja

A vöröshagyma héjától a tojás vörösesbarna lesz. 5-6 tojáshoz két marék hagymahéj szükséges. A hagyma héját főzzük fel ecettel és vízzel, ebbe jönnek bele a tojások. Lilahagyma héjával is készíthető, de ekkor sötétebb színt kapunk.

2.Cékla

Reszeljünk le egy kisebb céklát, majd forrázzuk le vízzel. Ehhez nem kell ecet és főzni sem kell már, mert nagyon erős színező.

3.Lilakáposzta

Mondanunk sem kell, hogy a lilakáposztától lila tojást kapunk. Fél fej káposztát vágjunk fel, majd helyezzük ecetes vízbe és forraljuk a tojásokkal együtt, vagy nélkülük és tegyük bele a tojásokat később.

4.Fekete tea

Egy evőkanál teával megfesthetünk akár 5 tojást is, világosbarna színt kapva.

5.Kurkuma

A kurkuma is jó színezőanyag, sárgás tojásokat nyerünk vele.

Amikor készen vannak, érdemes olajos kendővel áttörölgetni a festett tojásokat, hogy fényesek legyenek.

(Forrás: Tudatos vásárló)


A figyelmetekbe ajánljuk