csokoládés pite

A csokoládé sokak kedvence, de különböző piték készítésével is nem egy ember szívébe belophatjuk magunkat. Hát még ha a kettőt egybegyúrjuk, és olyan csokis pitét rittyentünk, ami után mind a tíz ujját megnyalja, aki eszik belőle. Elhoztunk most egy receptet, ami biztos sikert arat!


A csokis pite nem az első desszert, amely eszünkbe jut, ha valami édeset szeretnénk készíteni. Sokaknak a 2011-es A segítség című film jut róla eszébe, amely egyébként szélesebb körben népszerűvé tette a süteményt, na persze nem a filmbéli 'speciális' hozzávalóval készült darabot.

Minny Jackson kevésbé „különleges", ám annál finomabb csokoládés pitéje ugyanakkor nagy sikernek örvend a filmben, így természetesen annak a receptje is megtalálható mára az interneten.

Mi azonban most nem azt, hanem egy másik verziót mutatunk be, amitől ugyancsak összefolyik a nyál a szánkban.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 130 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1/2 tk só
  • 100-120 ml víz
  • 1 db tojás

a töltelékhez:

  • Szeletelt banán
  • 5 db tojás
  • 150 g liszt
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g olvasztott vaj
  • 300 g olvasztott étcsokoládé
a tetejére:
  • Fehércsokoládé
  • Tejcsokoládé
  • Étcsokoládé

Elkészítés: Először összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk azt a lisztes keverékkel. Ezek után beleütjük a tojást és fokozatosan adagoljuk a masszához a vizet. Pont annyi vízre van csak szükségünk, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl.

Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd egy piteformába illesztjük és 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Miután kivettük, megszurkáljuk villával a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.

Miközben sül a tészta, a töltelékhez összeborítjuk a lisztet, a kristálycukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és az olvasztott csokit. A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, míg egy masszív, de folyós állagú textúrát nem kapunk.

A megsült tészta aljára banánkarikákat helyezünk, majd erre öntjük a csokis masszánkat. Miután elegyengettük, 20 percig sütjük a 180°C-os sütőben.

Eközben a tetejére való különböző táblás csokoládékat kockákra törjük, majd azokat váltakozva ráhelyezzük az időközben elkészült pite tetejére, befedve a teljes felületet. A széleknél érdemes a csokit belevágni a formába. Ezek után még két percig visszatesszük a sütőbe a pitét, hogy a csokoládé ráolvadjon a tetejére.

A sütőből kivéve azonnal fogyaszthatjuk. A pitét természetesen banán nélkül, és mentes formában is el lehet készíteni. Gluténérzékenyeknek mindössze gluténmentes lisztre, laktózérzékenyeknek pedig tejcukormentes csokoládéra van hozzá szükségük. A Müller üzleteiben jó áron kapható táblás tej- és fehércsokoládé, hogy a díszítés se legyen hiánytalan.

via Receptvideók

A figyelmetekbe ajánljuk