A csokoládé sokak kedvence, de különböző piték készítésével is nem egy ember szívébe belophatjuk magunkat. Hát még ha a kettőt egybegyúrjuk, és olyan csokis pitét rittyentünk, ami után mind a tíz ujját megnyalja, aki eszik belőle. Elhoztunk most egy receptet, ami biztos sikert arat!
A csokis pite nem az első desszert, amely eszünkbe jut, ha valami édeset szeretnénk készíteni. Sokaknak a 2011-es A segítség című film jut róla eszébe, amely egyébként szélesebb körben népszerűvé tette a süteményt, na persze nem a filmbéli 'speciális' hozzávalóval készült darabot.
Minny Jackson kevésbé „különleges", ám annál finomabb csokoládés pitéje ugyanakkor nagy sikernek örvend a filmben, így természetesen annak a receptje is megtalálható mára az interneten.
Mi azonban most nem azt, hanem egy másik verziót mutatunk be, amitől ugyancsak összefolyik a nyál a szánkban.
Hozzávalók:
a tésztához:
a töltelékhez:
- Szeletelt banán
- 5 db tojás
- 150 g liszt
- 100 g kristálycukor
- 150 g olvasztott vaj
- 300 g olvasztott étcsokoládé
Elkészítés: Először összekeverjük a lisztet, a porcukrot és a sót. Ezt követően hozzáadjuk a hideg vajat és összemorzsoljuk azt a lisztes keverékkel. Ezek után beleütjük a tojást és fokozatosan adagoljuk a masszához a vizet. Pont annyi vízre van csak szükségünk, hogy összeálljon a tészta. Fontos, hogy ne gyúrjuk túl.
Ezután a tésztát kinyújtjuk, majd egy piteformába illesztjük és 1 órán át pihentetjük a hűtőben. Miután kivettük, megszurkáljuk villával a tésztát, majd előmelegített sütőben 180°C-on 15 percig sütjük.
Miközben sül a tészta, a töltelékhez összeborítjuk a lisztet, a kristálycukrot, az olvasztott vajat, a tojásokat és az olvasztott csokit. A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, míg egy masszív, de folyós állagú textúrát nem kapunk.
A megsült tészta aljára banánkarikákat helyezünk, majd erre öntjük a csokis masszánkat. Miután elegyengettük, 20 percig sütjük a 180°C-os sütőben.
Eközben a tetejére való különböző táblás csokoládékat kockákra törjük, majd azokat váltakozva ráhelyezzük az időközben elkészült pite tetejére, befedve a teljes felületet. A széleknél érdemes a csokit belevágni a formába. Ezek után még két percig visszatesszük a sütőbe a pitét, hogy a csokoládé ráolvadjon a tetejére.
A sütőből kivéve azonnal fogyaszthatjuk. A pitét természetesen banán nélkül, és mentes formában is el lehet készíteni. Gluténérzékenyeknek mindössze gluténmentes lisztre, laktózérzékenyeknek pedig tejcukormentes csokoládéra van hozzá szükségük. A Müller üzleteiben jó áron kapható táblás tej- és fehércsokoládé, hogy a díszítés se legyen hiánytalan.
via Receptvideók