tealevelek egy ember kezében
Bár a zöld tea és a matcha fogyasztása egyre népszerűbb, fehér teát még mindig csak egy szűk réteg iszik Magyarországon, pedig kifinomult íze mellett meglepően jótékony egészségügyi hatásai miatt is érdemes kipróbálni ezt a változatot. Mutatjuk, melyek a fehér tea legfőbb egészségügyi előnyei.

​1. Tele van antioxidánsokkal

A fehér teát a többi teafajtához hasonlóan a Camellia sinensis nevű cserje leveleiből és rügyeiből készítik, viszont azokkal ellentétben minimális hőkezeléssel, kizárólag napon való szárítással dolgozzák fel. Egyebek közt a kíméletes módszernek is köszönhetően rengeteg antioxidánst, egész pontosan polifenolt tartalmaz. Ez a növényi eredetű molekula megvédi sejtjeinket a szabadgyököknek nevezett vegyületek által okozott károsodástól, például a súlyos szívbetegségtől.

A Healthline szerint úgy tűnik, hogy a fehér tea az egyik legjobb választás a szabadgyökök elleni harcban: egyes tanulmányok szerint közel ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, amelynek közismertek egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai.

k\u00ednai feh\u00e9r tea

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​2. Segíthet a zsírégetésben

Valószínűleg a zöld tea az első, ami eszünkbe jut, ha fogyókúrás céllal szeretnénk valamilyen teafajtát fogyasztani, pedig a fehér változat is ugyanolyan hatékony lehet a zsírégetésben. Ez utóbbi lényegében ugyanannyi epigallokatekin-gallátot tartalmaz, ami egy zsírégetéssel összefüggésbe hozható vegyület.

Egy vizsgálat például azt találta, hogy a fehér tea ennek a vegyületnek köszönhetően képes serkenteni a zsírbontást és megakadályozni az új zsírsejtek képződését. A tanulmányok áttekintése azt sugallja, hogy a fehér tea segíthet az anyagcsere 4-5 százalékkal történő serkentésében, ami napi 70-100 extra kalória elégetését jelenti.

​3. Segít megvédeni a fogakat a baktériumoktól

A fehér tea nagyszerű fluorid-, katekin- és tanninforrás, a molekuláknak ez a kombinációja pedig segíthet a fogak védelmében a cukor és a baktériumok ellen kifejtett hatás révén.

A fluorid segíthet megelőzni a fogszuvasodást, mivel ellenállóbbá teszi a fogak felszínét a savas közeggel szemben, a katekinek és a tanninok pedig növényi antioxidánsok, amelyek gátolják a lepedékbaktériumok szaporodását.

tea\u00fcltetv\u00e9ny

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

​4. Segíthet a Parkinson- és Alzheimer-kór elleni védekezésben

A fehér teában található epigallokatekin-gallát a zsírégetés mellett a demencia kockázatát is csökkentheti. Számos vizsgálat kimutatta, hogy ez a fajta polifenol megakadályozhatja a fehérjék rendellenes lerakódását, ami mind a Parkinson-, mind az Alzheimer-kór egyik legnagyobb kockázati tényezője.

Egy több mint 5600 emberen végzett vizsgálat azt találta, hogy a teát fogyasztó embereknél 15 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson-kór kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak teát.

Egy nagyobb szabású, több mint 52 ezer alannyal végzett kutatás pedig arra a következtetésre jutott, hogy a napi teafogyasztás 35 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Kánikula idején a legtöbben automatikusan jéghideg italok után nyúlnak, hogy lehűtsék magukat. Pedig a forró tea olyan országokban, mint Banglades, India, Japán vagy Szaúd-Arábia, egész évben, még a legnagyobb hőségben is az egyik legelterjedtebb frissítő.

Ebben a cikkünkben elmondjuk, mi ennek a tudományos háttere, és mire érdemes odafigyelni.


A figyelmetekbe ajánljuk