1. Tele van antioxidánsokkal
A fehér teát a többi teafajtához hasonlóan a Camellia sinensis nevű cserje leveleiből és rügyeiből készítik, viszont azokkal ellentétben minimális hőkezeléssel, kizárólag napon való szárítással dolgozzák fel. Egyebek közt a kíméletes módszernek is köszönhetően rengeteg antioxidánst, egész pontosan polifenolt tartalmaz. Ez a növényi eredetű molekula megvédi sejtjeinket a szabadgyököknek nevezett vegyületek által okozott károsodástól, például a súlyos szívbetegségtől.
A Healthline szerint úgy tűnik, hogy a fehér tea az egyik legjobb választás a szabadgyökök elleni harcban: egyes tanulmányok szerint közel ugyanannyi antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea, amelynek közismertek egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez is érdekelhet! 4 gyógynövény, amely segít egyensúlyban tartani a hormonháztartásunkat
2. Segíthet a zsírégetésben
Valószínűleg a zöld tea az első, ami eszünkbe jut, ha fogyókúrás céllal szeretnénk valamilyen teafajtát fogyasztani, pedig a fehér változat is ugyanolyan hatékony lehet a zsírégetésben. Ez utóbbi lényegében ugyanannyi epigallokatekin-gallátot tartalmaz, ami egy zsírégetéssel összefüggésbe hozható vegyület.
Egy vizsgálat például azt találta, hogy a fehér tea ennek a vegyületnek köszönhetően képes serkenteni a zsírbontást és megakadályozni az új zsírsejtek képződését. A tanulmányok áttekintése azt sugallja, hogy a fehér tea segíthet az anyagcsere 4-5 százalékkal történő serkentésében, ami napi 70-100 extra kalória elégetését jelenti.
3. Segít megvédeni a fogakat a baktériumoktól
A fehér tea nagyszerű fluorid-, katekin- és tanninforrás, a molekuláknak ez a kombinációja pedig segíthet a fogak védelmében a cukor és a baktériumok ellen kifejtett hatás révén.
A fluorid segíthet megelőzni a fogszuvasodást, mivel ellenállóbbá teszi a fogak felszínét a savas közeggel szemben, a katekinek és a tanninok pedig növényi antioxidánsok, amelyek gátolják a lepedékbaktériumok szaporodását.
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
4. Segíthet a Parkinson- és Alzheimer-kór elleni védekezésben
A fehér teában található epigallokatekin-gallát a zsírégetés mellett a demencia kockázatát is csökkentheti. Számos vizsgálat kimutatta, hogy ez a fajta polifenol megakadályozhatja a fehérjék rendellenes lerakódását, ami mind a Parkinson-, mind az Alzheimer-kór egyik legnagyobb kockázati tényezője.
Egy több mint 5600 emberen végzett vizsgálat azt találta, hogy a teát fogyasztó embereknél 15 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson-kór kockázata, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak teát.
Egy nagyobb szabású, több mint 52 ezer alannyal végzett kutatás pedig arra a következtetésre jutott, hogy a napi teafogyasztás 35 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
Ajánljuk figyelmedbe! Lejönnél a kávéról? 4 alternatív ital, ami segíthet benne
Kánikula idején a legtöbben automatikusan jéghideg italok után nyúlnak, hogy lehűtsék magukat. Pedig a forró tea olyan országokban, mint Banglades, India, Japán vagy Szaúd-Arábia, egész évben, még a legnagyobb hőségben is az egyik legelterjedtebb frissítő.