Főzőbanán grillen.

Hallottál már a főzőbanánról? Nemcsak finom, de egészséges is!

Ha eddig nem ismerted a főzőbanánt, kövesd ezt a receptet, és garantáltan az étrended részévé fog válni!


Hogy a főzőbanán (angol nevén plantain) gyümölcsnek vagy zöldségnek számít-e, az legalább olyan heves viták tárgya, mint a paradicsom esetében – írja a Tasting Table.

Ez az általunk is ismert banánra kísértetiesen hasonlító termés hivatalosan gyümölcsnek számít, azonban sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint közeli rokona.

Nem csoda tehát, hogy diétás ételként is igen népszerű, sőt számos régióban alapélelmiszernek számít.

A főzőbanán konyhai felhasználását tekintve is inkább zöldség, mint gyümölcs – azaz inkább főételek köreteként használják, mintsem desszertként. Akármi is legyen az igazság, a főzőbanán nagyon finom és érdemes kísérletezni vele.

Ez is érdekelhet: A banán 5 + 1 kevésbé ismert egészségügyi előnye

A sült főzőbanán elkészítéséhez ráadásul – a gyümölcsön kívül – mindössze némi sóra és olajra lesz szükséged. A napraforgó- és az olívaolaj egyaránt megfelel a célnak.

1. Készítsd elő a főzőbanánt!

Először meg kell hámoznod, ami nem olyan egyszerű, mint a banán esetében. Ha ez megvan, vágd fel őket 1-1,5 centis darabokra. Az apró darabkákat sózd meg, negyed teáskanálnyi só elég is lesz.

2. Süsd ki olajban!

Öntsd az olajat a serpenyőbe, majd hevítsd fel közepes hőmérsékleten. Ha az olaj felmelegedett, tedd a főzőbanán-darabkákat a serpenyőbe. Hét perc elteltével fordítsd meg a banánszeleteket, hogy mindkét oldala megsüljön. Fontos, hogy csak addig süsd őket, amíg aranybarna színűvé nem válnak.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Tegyél egy üvegbe egész citromot és sót – a végeredményt imádni fogod!

3. Addig fogyaszd, amíg jó meleg!

F\u0151z\u0151ban\u00e1n.

Illusztráció.

Photo by Henry Doe on Unsplash

Ha kellően megsültek a főzőbanán-darabkák, vedd ki őket a serpenyőből és helyezd őket egy papírszalvétára, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj.

Ha elkészült a sült főzőbanán, már csak a te kreativitásodon múlik, hogyan tálalod.

Használhatod köretként, akár rizzsel vegyítve, de fogyaszthatod snackként is, ketchupba vagy salsába mártogatva. Fontos: addig fogyaszd, amíg finom meleg!

A figyelmetekbe ajánljuk