citrombefőtt

Tegyél egy üvegbe egész citromot és sót – a végeredményt imádni fogod!

Ha a főztjeidhez rendszeresen használsz citromlevet, akkor valószínűleg imádni fogod a tartósított citromot. Az elkészítése pofonegyszerű, az ételeid pedig isteniek lesznek tőle!


Tartósított citrom bizony létezik, ráadásul költséghatékonyan és egyszerűen elkészíthető. A legnehezebb része a várakozás, amíg megerjed, de megéri, mivel utána akár évekig is elállhat, és csodás konyhai alapanyag. Nem is beszélve arról, hogy így bármikor nyugodtan vehetsz belőle többet anélkül, hogy esetleg még a felhasználása előtt megromolna – írja a Bon Appétit.

Ez is érdekelhet: A tökéletes alternatíva: vegán kesudiókrém recept, ha tejmentesen étkezünk

Gyakori összetevő a közel-keleti, észak-afrikai és dél-ázsiai konyhában, és a pörköltektől kezdve a párolt ételeken át a mártásokig mindenhez előszeretettel felhasználják.

A népszerű séf, Sahadi Whelan szerint a tartósított citromot érdemes halételekkel is párosítani, hiszen a citrus kiemeli az ízeket. Marokkóban pedig általában párolt ételek, például a klasszikus marokkói csirke tagine feldobására használják; a sós citrom élesíti az olyan fűszerek ízét, mint a koriander, az őrölt bors, a babérlevél és a fahéjrúd. De a bátrabbak akár különféle teasüteményekhez is hozzáadhatják.

Olvasd el ezt is! Bátran ehetjük: ez az 5 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

Elkészítése:

A két evőkanál sót tegyük a befőttesüveg aljára. A citromot mossuk meg, a csúcsos végét vágjuk le, majd a levágott résztől indulva vágjuk be keresztben, de ne vágjuk át teljesen. A bevágott résznél sózzuk meg alaposan a gyümölcs húsát, utána kívülről is sózzuk meg a citromot.

A megsózott citromokat helyezzük bele a befőttesüvegbe, csorgassuk rájuk a 6 darab citrom facsart levét (annyi levet, amennyi ellepi a citromokat, ha szükséges, több citrom levét is bele lehet facsarni).

A befőttesüvegbe tett citromokat hagyjuk lezárva, szobahőmérsékleten néhány napig, naponta egyszer forgassuk át őket. Pár nap után tegyük a hűtőbe, 3-4 hétig hagyjuk ott, hogy a citromhéj teljesen megpuhuljon.

A figyelmetekbe ajánljuk