gyümölcsök egy tálban

Bátran ehetjük: ez az 5 legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs

Tegnap a legmagasabb cukortartalmú gyümölcsöket mutattuk be, most pedig itt vannak a legalacsonyabbak.

Már az előző cikkünkben megírtuk, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel ellentétben, a gyümölcsök kizárólag természetes cukrot, úgynevezett fruktózt tartalmaznak.

A gyümölcsök ráadásul hidratálnak – a legtöbb gyümölcs 90%-ban vízből áll – és rostokat is tartalmaznak. A rostok jelenléte segíti lelassítani a fruktóz felszívódását a bélből a vérbe, ami azt jelenti, hogy egy alma elfogyasztása után kevésbé emelkedik a vércukorszint, mint mondjuk egy sütinél.

A gyümölcs a tápláló étrend alapvető része, ennek ellenére hasznos, ha mindenki tisztában van azzal, hogy mely gyümölcsökben a legmagasabb és a legalacsonyabb cukortartalom. A tegnapi cikkben már megmutattuk a legcukrosabb gyümölcsöket, most jöjjenek a legalacsonyabb cukortartalmúak, amelyet szintén a Vince gyűjtött össze.

Nashi körte

Shutterstock

Ha bejön a finom, ropogós alma, akkor garantáltan ízleni fog a nashi, vagyis a japán körte is. Frissítő, ropogós, és jó választás a sós saláták mellé.

A cukortartalma pedig abszolút alacsony: egy nashi körte 8,5 gramm cukrot tartalmaz, míg egy közepes méretű hagyományos Bosc körte ennek több mint kétszeresét, 18 grammot.

Eper

Unsplash/Sviatoslav Huzii

Már egy csésze eper a napi C-vitamin-szükséglet több mint 100%-át fedezi. A cukortartalma is alacsony: egy csészényiben mindössze 8 gramm cukor van. Emellett a gyümölcs rendkívül hidratáló is, hiszen 91%-ban vízből áll.

Szeder

Shutterstock

Az antioxidánsokkal teli szeder meglehetősen alacsony fruktóztartalmú. Egy csészényi adag 7 gramm cukrot, valamint több mint 7 gramm vércukorbarát rostot biztosít.

Málna

Unsplash/Jeremy Bezanger

Egy csésze málna mindössze 5 gramm cukrot tartalmaz, ezért bátran lehet nassolni akár két étkezés között.

Érdekes tény: a málna a legmagasabb rosttartalmú gyümölcs, ugyanez az egy csészényi adag 8 gramm rostot tartalmaz. Ez egy nő egész napi rostszükségletének egyharmadát fedezi.

Avokádó

Unsplash/Dirk Ribbler

Az avokádó növénytanilag gyümölcs. Ráadásul az egyik legegészségesebb – magas rosttartalmának és szívbarát egyszeresen telítetlen zsírsavainak köszönhetően – , például azért is, mert az alacsony cukortartalmú gyümölcsök listájának élén áll.

Egy fél avokádó több mint 6 gramm rostot és kevesebb mint 1,5 gramm cukrot tartalmaz.

Törjük össze az avokádót a kedvenc magvas pirítósunk tetején, vagy süssünk bele egy tojást egy alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú reggelihez, hogy jól induljon a nap.


A figyelmetekbe ajánljuk